+ Tudomány

Mit csinál egy magyar régész az Emirátusokban?

A ’60-as évek végén az Emirátusok lakosságának összlétszáma 97 ezer fő volt. Az eltelt 50 évben ez a létszám 100-szorosára nőtt. Az életmódról pedig ne is beszéljünk.

Kelet-Európából nézve az Egyesült Arab Emirátusok a rongyrázó turizmus, a könyörtelen gazdagság mesés keveréke. Egy szegedi régész, aki  évek óta kutatja a Kelet letűnt kultúráit, egy éve az Emirátusok egyik államában végez feltárást. Blogjából az is kiderül, hogy a számunkra egzotikus berendezkedésű államalakulatbn nem minden az olaj, sőt kulturális értéket teremtenek a sivatag homokján.

Egy elnéptelenedésnek indult város megmentésére létre hozott projekt kapcsán írja:

Mielőtt azonban végleg eltűnt volna a homok alatt, a turizmus új életet próbál bele lehelni. Rász el-Haima gazdasága nem az olajon alapul, mivel ezen a területen nincs, hanem igen sokat profitál az ide érkező átutazókból. Ezek száma az utóbbi időben megsokszorozódott, de számukat tovább szeretnék növelni.

A teljes felújítási munkálatokat figyelembe véve a régészet tényleg csak kis részt alkot, de szakmai szempontból hatalmas munkáról van szó, hiszen több száz épületről, mecsetről, erődről van szó.

Paluch Tibor blogját, aki korábban azzal került be a kultúrára érzékeny bulvárba is, amikor nemzetközi csapatával az afgán hegyekben különleges, rendkívüli tudományos értékű buddhista emlékekre bukkant, ide kattintva olvashatod.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top