+ Film

Híressé lett egykori szereplője színezi újra A Pál utcai fiúkat

Az Illés György által fényképezett A Pál utcai fiúk színvilágának újjávarázslásában a film egyik felejthetetlen színésze, ifj. Jancsó Miklós, azaz Jancsó Nyika működik közre.

Jancsó Nyika restaurálja a Pál utcai fiúk című Fábri-filmet a HSC és a filmarchívum közti friss együttműködés keretében.
A Magyar Operatőrök Társasága (HSC) és a Magyar Nemzeti Filmalap – Filmarchívum Igazgatósága együttműködési megállapodást kötött a nemzeti filmörökség együttes restaurálása, megőrzése érdekében; a HSC aktív részt vállal a filmarchívum hosszú távú, digitális filmrestaurálási programjában – közölte ma délelőtt a filmalap.A magyar filmek színvilágának digitális felújítását operatőrök közreműködésével végzik, ugyanis „a filmek fényének, színének korhű újjáteremtése a filmrestaurálás egyik legizgalmasabb, leglátványosabb feladata. A filmarchívum a régi filmek fényelésére szerencsés esetben magát az operatőrt kéri fel, hogy a filmlabor coloristja (fényelő szakembere) mellé ülve előállítsák azt a látványt, amilyen a film a korabeli bemutató idején lehetett” – áll a közleményben. Így restaurálták idén Enyedi Ildikó Az én XX. századom című filmjét Máthé Tibor és Török Ferenc Moszkva terét Garas Dániel bevonásával. Szintén idén fényelik újra Szabó István Mephisto című filmjét Koltai Lajos, valamint Sára Sándor 80 huszárcímű filmjét a rendező-operatőr közreműködésével.

A Fábri-életmű felújításába az operatőröket már nem lehet bevonni, ezért Hegyi Barnabás, Szécsényi Ferenc és Illés György pazar látványvilágát a korabeli filmanyag tanulmányozása mellett tanítványaik állítják helyre.

Így készült el a májusban Cannes-ban bemutatott Körhinta Szabó Gábor fényelési instrukciói mellett. A korai klasszikus Fábri-filmek – a Hannibál tanár úr, az Édes Anna, a Két félidő a pokolban – fényelését Csukás Sándor operatőr végzi, aki nem csak Fábrival ápolt közvetlen baráti kapcsolatot, hanem Szécsényi Ferenccel is. A legendás operatőr ráhagyta operatőri forgatókönyveit, fotóit, rajzait, és sokat beszéltek arról, hogy Szécsényi és Fábri hogyan dolgoztak együtt annak idején.

Az ötödik pecsét és a Hangyaboly fényelésére Koltai Lajost kérték fel, aki ez utóbbi alkotásban Illés György első asszisztense volt. A szintén Illés György által fényképezett A Pál utcai fiúk színvilágának újjávarázslásában a film egyik felejthetetlen színésze, ifj. Jancsó Miklós, azaz Jancsó Nyika működik közre. A később nemzetközi sikereket arató operatőr még 17 évesen alakította a vörösinges fiatalabbik Pásztort, Áts Ferinek pedig a hangját kölcsönözte. E forgatásnak is nagy szerepe volt abban, hogy Jancsó Nyika operatőr lett, miután a Színház- és Filmművészeti Főiskolán Fábri Zoltán és Illés György tanítványa volt.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top