+ Képzőművészet

Halott ember azt mond, amit akar – Ulrich Gábor Szertár című kiállítása

Ulrich Gábor az animációk és grafikák világából átlépett a térbe, a háromdimenziós objektek világába, mondjuk így, a vasba, de olyan simán, mintha előbbiek csak előtanulmányok lettek volna.

Ulrich Gábor az animációk és grafikák világából átlépett a térbe, a háromdimenziós objektek világába, mondjuk így, a vasba, de olyan simán, mintha előbbiek csak előtanulmányok lettek volna. A szavunk híjján jelszobroknak nevezett alkotások nem feltétlenül kell, hogy Giacometti szobrait juttassák eszünkbe, mert itt a figurativitásnak legfeljebb abban van szerepe, hogy a tüdő bordacsontjainak hitt formák kitárják előttünk a pusztulás setéten kongó időkapuját, ahová belépni zsigeri rettegés nélkül nem lehet. Csakhogy a félelmet másdopercenként lüktetve váltja föl az az irreálisan szép örömhír, hogy mindezt sötét fantáziánkban élve éljük át, és nem a holtlét érzékiségének elmesélhetetlen tapasztalataiként. Merthogy halott ember azt mond, amit akar.

Podmaniczky Szilárd

 

De nézzük meg, mit mond minderről prof. dr. Fekete Ernő, organoesztéta, osztológus:

Pszeudoteremtmények, álhumanoidok, kétséges eredetű leletek apokrif variánsai, kitalált vizsgálatok preparátumai, megmagyarázhatatlan géplények megtévesztő konstrukciói, titkolt, mesterséges kriptoorganizmusok egyedei és imaginárius látszatentitásai, bordakosár-analízisek fiktív vizsgálati eszközei, valamint nem létező biodeformitások, experimentumok, konstrukciók ir- és szürreális vascsontkreatúrái, enigmatikus, művi élőlények sosemvolt apparátusai, továbbá képzeletbeli, metafizikus tesztek mutánsai, mechanizmusai, hamisított fajok absztrahált gerinctotemei… talán ezekre is gondolhatott Ulrich Gábor, mikor megalkotta a Szertár anyagát.

A KAFF 2017 és a Kecskeméti Kortárs Művészeti Műhelyek adott otthont Ulrich Gábor SZERTÁR című kiállításának. Látogatható: 2017. június. 22.- július 7. | hétköznapokon 13-17 óráig.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top