+ Irodalom

Hogyan jelzik előre az időjárást a füles fókák?

Tíz éve jelentek meg a füles fókák a Szahalin-szigeten. A tíz év elég volt ahhoz, hogy a népi megfigyelés kiolvassa viselkedésükből a várható időjárást.

Érdekes történetek a xx. századi magyar sajtó alapján – 1983.

április, USA – Albuquerquében ez idő tájt gyakran megtörtént, hogy a közlekedési szabályokat szigorúan betartó autósokat is félreállították a rendőrök. Ők nem büntetést, hanem két mozijegyet kaptak.

április, Ausztria – Megsértette Ausztria légterét a svájci hadsereg egy katonai postagalambja. A határtól nem messze, egy tiroli madáretetőben fedezte fel a légipostát egy fiúcska. A galamb a lábára erősített alumínium hüvelyben a 147-es svájci lövész zászlóalj üzenetét továbbította a Zefír fedőnevű hadgyakorlat parancsnokának. A légtérsértő galambot a teljes diplomáciai apparátus bekapcsolásával visszaküldték Svájcba.

április, Mongólia – A mongol pásztorok ősidők óta gyógyszerként használták a vadkecske szarvából készített port, amit bizonyos növények őrleményével kevertek el. A népi gyógymódok ulánbátori kutatóintézetének egyik tudós csoportja megállapította, hogy a szer valóban hatásos élénkítő szer. Azt is elmondták, hogy az egész kutatás nagyon jó hangulatban telt.

május, Japán – Ebben a szeles és viharos időben felmentést kaptak az iskola alól az Ou nevű sziget diákjai. Ugyanis gólyalábakon jártak iskolába a szemközti szigetre, amit sekélyvizű tengerszoros választotta el Outól.

május, Szovjetunió – Tíz éve jelentek meg a füles fókák a Szahalin-szigeten. A tíz év elég volt ahhoz, hogy a népi megfigyelés kiolvassa viselkedésükből a várható időjárást. Ha a füles fókák kifeküdtek napozni a betonmólókra, akkor jó idő várható, ha viszont úgy eltűnnek, hogy egyet sem látni belőlük, akkor vihar közelgett.

május, NSZK – A giccsellenes kampányoknak köszönhetően sem csökkent a kerti törpék népszerűsége. Az elmúlt évben 600 ezer példány készült kerámiából, 400 ezer darab műanyagból. Az országban megközelítőleg 2 millió a kerti törpék lélekszáma. A növekedés következtében már nem csak a kertekben helyezik el őket, hanem a nappaliknak és hálószobáknak is állandó lakója lett.

június, Zimbabwe – A szántás idei világbajnoki címét egy osztrák traktorvezető nyerte, a 19 országból nevezett 37 vetélytársa előtt. A világversenyt Harareben rendezték. A szervezők azon gondolkodtak, hogy fellendíthetné az ország mezőgazdaságát, ha egy új számmal, a maratoni szántással bővítenék a verseny repertoárját.

június, USA – Egy amerikai szociológus megállapította, hogy a dolgozó nő testileg és lelkileg ellenállóbb, egészségesebb, mint az otthon üldögélő, unatkozó háziasszony. Sokkal ritkábban szenvednek allergiában, cukorbetegségben, szívgyengeségben, gyomorfekélyben, kevesebb köztük a depressziós, pedig ki vannak téve a munkahelyi szex ártalmainak.

június, Ausztrália – A háborúban elpusztult állatok pótlására új Noé bárkája indult útnak a Falkland-szigetekre. A hajóban tenyészállatokat, bikákat, juhokat, sertéseket, lovakat, kutyákat, macskákat szállítottak. A hajó kapitánya magával vitte az útra a Bibliát, s mikor elolvasta Mózes első könyvének 6-9. részét, végighordozta sötét tekintetét a nyugodtnak látszó tengervíz felett.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top