+ Irodalom

Könyvheti bejelentés: Esterházy Péter születésnapja legyen a magyar próza napja

A megnyitón a tavaly elhunyt Kossuth-díjas íróról zenével emlékezett meg Dés László, akivel Esterházy Péter tavaly együtt tartotta a megnyitó beszédet.

Európa kultúrája a miénk, és a mi kultúránk Európáé – fogalmazott a 88. Ünnepi Könyvhetet és 16. Gyermekkönyvnapokat megnyitó Závada Pál író a Vörösmarty téren, Budapesten.

Kiemelte, hogy az utóbbi évtizedekben ebben

nem volt szokás kételkedni, még kevésbé ezzel nyíltan szembehelyezkedni.

József Attilát idézve hozzáfűzte: az, hogy

fő-e uj méreg, mely közénk hatol – meddig lesz hely, hol fölolvashatol?

manapság szerinte nagyon is kérdése a könyvhétnek.

Závada Pál szerint

nem tehetünk úgy, mintha ez a nap csak a könyveink és olvasóink felett érzett örömről szólna… …mintha nagyjából rendben mennének a dolgok… …Megint egy pártállami prés szorításában, egy újabb autokráciában élünk (…) Vezérlőjének az lett immáron a rögeszméje, hogy a mi hazánkat (…) elfordítja választott irányától és közösségétől, Európától.

Závada Pál szerint szembe kell szegülni azzal, hogy

egy világhírű egyetem nálunk elüldözendő ellenséggé válhasson, további nyomtatott vagy digitális lapok essenek az önkény áldozatául, civil szervezeteinket bűnszövetkezetként bélyegezzék meg, a tudás leértékelődjön, a kulturálatlanság diadalmaskodjon, az oktatás, a kutatás és az alkotás autonómiája csorbuljon.

A könyvheti kínálatból Závada Pál beszédében kiemelte többek között Tompa Andrea, Vida Gábor, Németh Gábor, Szijj Ferenc, Nádas Péter, Tóth Krisztina, Fodor Ákos, Kiss Anna, Egyed Emese, G. István László, Majoros Sándor, Vörös István, Tornai József, Kántor Péter, Erdős Virág és Ágh István új köteteit.

Kocsis András Sándor, a könyvhetet szervező Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének (MKKE) elnöke bejelentette: kezdeményezik, hogy Esterházy Péter születésnapja, április 14. legyen a magyar próza napja.

A megnyitón a tavaly elhunyt Kossuth-díjas íróról zenével emlékezett meg Dés László, akivel Esterházy Péter tavaly együtt tartotta a megnyitó beszédet.

Az eseményen Péterfy Gergely, a MKKE igazgatója hangsúlyozta: bár a könyv és a szabad melléknév latin nyelvű alakja ugyanaz, etimológiailag a szabad „liber” a mámor és a bor ősi latin istenének nevére vezethető vissza, míg a könyv „liber” eredetileg sokkal kiábrándítóbb, a jelentése háncs, fakéreg.

Ettől mi még tudjuk, kietlen sivatag az, ahol az illiterátus ember bolyong. Lehet, hogy egy darabig van bor, de biztos nincs betű.

A 88. Ünnepi Könyvhét és 16. Gyermekkönyvnapok központi rendezvényén a fővárosi Vörösmarty téren hétfőig várják a közönséget, amely idén 85 kiadó 339 új kötetéből válogathat.

3 hozzászólás

3 Comments

 1. lajoska szerint:

  Nincs jobb?

 2. Czebe Tóth Erzsébet szerint:

  Remeeeek…és persze a szép ünnepet minden évben az „Így gondozd a magyarodat”…című remekmű felolvasásával kell kezdeni

 3. Farkas Mária szerint:

  Miért NEM megfelelõ személy Esterházy Péter arra, hogy Esterházy Péter születésnapja, április 14. legyen a magyar próza napja?

  2015-ben a Magyar Kormány Esterházy Péter tiszteletének szentelte a Göteborgi Könyvbemutatót, aki nem jelent meg, de levélben továbbította véleményét Svante Weyleren keresztül:

  – Ahelyett, hogy lecsendesítsék a felkavart érzelmeket, gyülöletre, gyülöletkampányokra és a bűnbakok keresésére szólítanak, mely egy ősi magyar szokás.
  (Sok magyar társunknak az a véleménye, hogy ugyanez elmonható a magyarországi ellenzékre is, amit Esterházy teljesen mellõzött! )

  Vagyis, ha a Magyar Kormány elmondja az Igazat akkor az gyülölködést jelent!

  Esterházy Péter, azáltal, hogy a gyülölködést és a bűnbakok keresését egy ősi magyar szokásnak nevezte egy külföldi felavató ünnepségen, lejáratta azt a nemzetet, melyet képviselt!
   
  Többen hiszünk abban, hogy EZ AZ ÁLLÍTÁS NEM IGAZ! AZ ÕSI MAGYAR SZOKÁSHOZ, AZ ÖSSZETARTOZÁS, A BECSÜLET, A HAZA SZERETETE, AZ EGYMÁS MEGSEGÍTÉSE JELLEMZÕ, AMIT ESTERHÁZY NEM ISMERT!

  MÁR, EZ A KIJELENTÉSE INDOKOLJA AZT, HOGY ESTERHÁZY „NEM” A MEGFELELÕ SZEMÉLY ARRA, HOGY A SZÜLETÉSNAPJA LEGYEN A „MAGYAR” PRÓZA NAPJA!!!

  Esterházy, a számára rendezett Könyvbemutatót arra használta fel, hogy levelével és a meghívott személyekkel olyan politikai légkört keltsen, amellyel a MAGYARSÁG TÖBBSÉGE NEM ÉRTETT EGYETT!!

  A SVÉD TÉVÉ IS BEMONDTA, HOGY ILYEN ÓRIÁSI „TILTAKOZÁS” RITKÁN ÉRKEZIK A SVÉD TÉVÉHEZ!!
  EZ, A TILTAKOZÓHULLÁM IGAZOLTA, HOGY A SVÉDORSZÁGI MAGYAROK „NEM” ÉRTETTEK EGYETT AZ ESTERHÁZY ÁLTAL TERJESZTETT PROPAGANDÁVAL!!
  AZ, A SZEMÉLY/ESTERHÁZY, AKINEK A NEVÉHEZ ILYEN ÓRIÁSI TILTAKOZÁS FÜZÕDIK NEM ALKALMAS ARRA, HOGY A SZÜLETÉSNAPJA A MAGYAR PRÓZA NAPJA LEGYEN!!

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top