+ Irodalom

Halálhíre után egy héttel családja körében tölthette a húsvétot

Egy 49 éves matróz a Karib-tengeren dúló heves viharban lezuhant a hajó fedélzetéről és a hullámok között lelte halálát. Erről szólt a távirat.

Érdekes történetek a xx. századi magyar sajtóból – 1979.

április, USA – A buffalói rendőrség új főnöke a helyi katolikus templom plébánosa lett. A plébános azt ígérte, hogy szigorúan külön választja majd a két hivatását, ennek ellenére a bűnös lelkű hívők nem bíztak meg benne, így rendőrfőnökké választása óta üresen maradt a gyóntatószék.

április, Olaszország – Halálhíre után egy héttel családja körében tölthette a húsvétot Rappalóban egy 49 éves matróz, aki a Karib-tengeren dúló heves viharban lezuhant a hajó fedélzetéről és a hullámok között lelte halálát. Erről szólt a távirat. A habokba zuhant férfi nem adta fel, és 14 órán át úszva elérte a 25 mérföldre lévő Trinidadot. Napokkal később onnan telefonált haza a rokonoknak, akik éppen a gyászszertartására készülődtek.

április, Ausztrália – Sydneyben a rendőrség teljesen kiürített egy szállodát, mert az egyik vendég, egy angol atomtudós bejelentette, hogy a bőröndjéből kattogó hangokat hall. A londoni uránium intézet munkatársa arra gyanakodott, hogy ismeretlen tettesek időzített bombát helyeztek el a poggyászában. A rendőrség bombabiztos helyre szállította a bőröndöt és kinyitotta. Egy kazettás magnót találtak benne, ami kattogó hanggal próbálta felhívni magára a figyelmet, hogy elfelejtették kikapcsolni.

május, Japán – A császárság című nemzeti himnuszt dzsessz variációban játszotta tanítványainak Fukuokában egy 29 éves zenetanár. Az iskola igazgatója azonnali hatállyal elbocsátotta. Az elbocsátás után a diákok úton-útfélen a dzsesszesített himnusszal szórakoztatták egymást.

május, Franciaország – Lyon közelében jéggé fagyott férfi tetemét találták meg egy húsnagykereskedés hűtőházában. A vizsgálat megállapította, hogy a 34 éves áldozat a tetőn át hatolt az épületbe, kifosztotta az irodahelyiséget, majd véletlenül bement a mínusz 40 fokos hűtőterembe, és amíg álmélkodott, hogy hová is csöppent, az ajtó becsapódott mögötte.

május, Spanyolország – Európában elsőként kívántak piramist állítani malagai vállalkozók. A telket már megvásárolták hozzá, és a tervek szerint valamivel kisebb piramist emelnének a fáraók egykori temetkezési helyénél. A férfiak azt gondolták, ez esetben nem a méret számít.

június, Franciaország – Bagnoles I’ Orne közelében található az a gyógyforrás, amelynek vizével a környékbeli lábfájós lovakat gyógyították. Az egy hétig tartó kúra általában eredményesen zárult. Egyszer kipróbálta egy lábfájós férfi is, de neki két hét után sem javult az állapota, ellenben ettől kezdve nyerítve nevetett.

június, Spanyolország – A futball világában szenzációszámba ment az első játékvezetőnő megjelenése. A fiatal madridi lány a spanyol fővárosban zajló ifjúsági bajnokság egyik mérkőzésén lépett először pályára. A sok férfiszem elragadtatással követte a bámulatos könnyedséggel futkározó bírónő kecses mozgását. A mérkőzés alatt sokszor fordultak egymáshoz a nézők a következő kérdéssel: Te, mennyi is az eredmény?

1979. június, Olaszország – Nápolyban százezres nagyságrendű volt a fiatalok munkanélkülisége. Kilátástalan helyzetükben figyelemfelkeltő demonstrációra szánta el magát egy 350 fős csoport. Vödröt, kefét, mosószert ragadtak, és megtisztították a város szökőkútjait, tisztára subickolták a királyi palota műemlékszobrait.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top