+ Interjú

A vízen lebegő óriási biliárdgolyók már Velencében hódítanak – Interjú Vincze Ottó képzőművésszel

Hosszú előkészítés után sikerült elérni, hogy Vincze Ottó vízi installációja, a River-pool a Velencei Biennáléhoz kapcsolódó programként lesz majd látható. A tavaly a Dunán nagy sikert aratott alkotás ezúttal nemzetközi vizeken bukkan majd fel. Az óriás biliárdgolyókból álló mű május 30-tól Velencében ring majd a laguna vízén. Vincze Ottóval beszélgettünk, aki sok mindent elárult alkotásáról.

Hosszú előkészítés után sikerült elérni, hogy Vincze Ottó vízi installációja, a River-pool a Velencei Biennáléhoz kapcsolódó programként látható. A tavaly a Dunán nagy sikert aratott alkotás ezúttal nemzetközi vizeken bukkan fel. Az óriás méretű biliárdgolyókból álló mű május 30-tól Velencében ring majd a laguna vízén, egészen pontosan nagyjából a Szent Márk térrel szemben, a Giudecca sziget rakpartjánál, félúton a híres Redentore és Zitelle templom (és egyben a róluk elnevezett két vaporetto megálló) között. Vincze Ottó művével előreláthatólag július elejéig találkozhatnak a Velencébe illetve a Velencei Biennáléra érkező látogatók. A magyar képzőművészt telefonon értük utol, hogy beavasson minket a River-pool rejtelmeibe. A vízen lebegő méretes biliárdgolyók nem csupán izgalmas látványosság, mélyebb jelentéstartalommal is rendelkeznek. Egy-egy ballon Szentendrét, valamint Velencét szimbolizálja. De hogy mégis mi köze van egymáshoz a két városnak? Vincze Ottótól megtudtuk, jóval több, mint elsőre gondolnánk.

Installációmban a közismert játék golyókészlete két fehér golyóval és az oldalukon viselt jelvényekkel egészül ki. Velencében az oroszlán ábrázolásban, Szentendrén pedig a horgonyos, kettős keresztben találjuk meg azt az évszázadokat átfogó, emblematikus szimbólumot, mely a két kalmárváros sok szállal összekapcsolódó történelmében több síkon párhuzamot mutat. E jelképek utalást tesznek a vízi úton folytatott kereskedelemre és az abból felvirágzó, sokszínű, nagyrészt görögkeleti orientációjú kulturális örökségre, rámutatnak a múlt közös kultúrtörténeti nevezőire, a jelen számára pedig a befogadó készséget állítják emlékeztetőül.

– mesélte a Munkácsy-díjas képzőművész. A golyósportok egyébként sem állnak távol Olaszországtól, hiszen a játék gyökerei itáliai eredetűek. Vincze Ottó a méretes biliárdgolyók technikai részleteibe is beavatott minket.

A golyók valójában PVC anyagból készült tengeri ütközőbóják, amiket nagynyomású levegővel fújtak fel. Belföldi vizeken ekkorákat nem használnak. A gömbformákat átfestettem biliárdgolyóvá. Ha létezik stabil és szilárd asztal, akkor a biliárdasztal biztos ilyen. A River-pool esetében fordított helyzet áll fenn, hiszen az élő vízfelület minden, csak nem stabil. Tavaly nyáron a Dunán még nagyobb mozgásban voltak a bóják, egy-egy uszadék ugyanis 200-300 méterrel odébb tolta őket, megérkezett tehát a dákó is. Az elkóborolt bójákat vissza kellett vontatnunk az eredeti helyükre, ami technikailag nem okozott különösebb nehézséget. Az installációt Szentendrén eredetileg horgonnyal rögzítettük volna, de a vízügyesek ezt nem javasolták, így végül egyenként 70 kilós betonnehezékeket használtunk, amiket drótkötélen rögzítettünk a bójákhoz. Velencében  2300 kilós bójatalppal történik majd a rögzítés, a talpakat darus hajóval telepítjük.

– mesélte a River-pool alkotója. A nagyméretű biliárdgolyók várhatóan legalább egy hónapig ringatóznak Velence sós vizén.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top