+ Képzőművészet

Nemzetközi pozícióba helyezték a szentendrei Art Capitalt

Az augusztus végén kezdődő Art Capital felvezetéseként csütörtökön mutatták be a közönségnek Vincze Ottó Munkácsy-díjas képzőművész dunai installációját.

A nemzetközi és hazai kortárs képzőművészet meghatározó képviselőinek munkái láthatók augusztus 27. és október 16. között a szentendrei Art Capital programsorozaton – közölte a Ferenczy Múzeumi Centrum (FMC) igazgatója csütörtökön a szentendrei Duna-parton tartott sajtótájékoztatóján.

Gulyás Gábor elmondta, hogy a „kevert” műfajú, a művészeti fesztivált és a képzőművészeti biennálét ötvöző projektben 20 kiállítás, 60 program és 90 alkotó várja a közönséget, az idei év témája az idő, a kortárs időtapasztalat. Aaz FMC és az Art Capital Alapítvány rendezvényét hagyományteremtő szándékkal hozták létre, és jövőre szeretnék folytatni, tovább bővítve.

Noha műfajilag sokszínűek, a programok szervesen kapcsolódnak a város képzőművészeti múltjához. A projekt címére is utalva emlékeztetett arra, hogy Szentendrét egyedülálló képzőművészeti tradíciója, számos nagyszerű kiállítóhelye és itt élő alkotója arra predesztinálja, hogy a magyar képzőművészet kiemelt központja legyen. A képzőművészetet nemzetközi perspektívában kell elhelyezni, és az Art Capital ezt a pozícionálást kívánja elősegíteni.

A projekt részeinek többsége nemzetközi érdekeltségű. Az elvesztegetett idő című központi kiállítás szeptember 3-án nyílik a MűvészetMalomban, és alkotói a mai nemzetközi képzőművészet meghatározó alakjai, így például Marina Abramovic, Peter Kogler vagy Bill Viola.

A fotókat Lakatos Péter (MTI) készítette

A fotókat Lakatos Péter (MTI) készítette

Fontosnak tartották, hogy a környező országok képzőművészeti műhelyei, alkotói is részesei legyenek a projektnek. Ennek eredménye például a Kolozsvári Ecsetgyár nagyszabású bemutatkozása, de távolabbi helyekről is érkeznek munkák – főleg a központi kiállításra -, például Londonból, Párizsból vagy Los Angelesből.

A kortárs tárlatok mellett ugyanakkor megújult klasszikus modern kiállításokkal is találkozhat a közönség.

Kedden-szerdán főként filmes programok, csütörtökönként kortárs művészek bemutatkozása, péntekenként irodalmi estek és koncertek, szombatonként tárlatvezetések, kerekasztal-beszélgetések, vasárnaponként pedig múzeumpedagógiai programok várják az érdeklődőket.

A rendezvényen alapvetően bérletrendszert kívánnak alkalmazni, mert arra szeretnének ösztönözni mindenkit, hogy több programra is visszatérjen. Az Art Capital programjainak 99 százaléka gyalogosan jól bejárható térben, Szentendre belvárosában található.

Az augusztus végén kezdődő Art Capital felvezetéseként csütörtökön mutatták be a közönségnek Vincze Ottó Munkácsy-díjas képzőművész dunai installációját.

A Szentendre belvárosa előtti folyószakaszon lebegő óriás biliárdgolyók mintegy fordított helyzetben vannak asztali társaikhoz képest, hiszen itt a szilárd helyzetű – rögzített – gömböket a folyó állandó és kiszámíthatatlan mozgása öleli körül, mondta a River pool címet, és Vízballon alcímet viselő mű alkotója.

Az installáció ugyanakkor erősen kötődik a városhoz is, mert ez helyszín az egyik legismertebb városkép: ez a páratlan látvány fogadja a Duna felől érkezőket, és ezt örökítette meg számos alkotó is. De a Dunának ez a része volt az egykori szentendrei délszláv, dalmát, görög kereskedőhajók kikötője is. A 19 óriás biliárdgolyó számában is utal az egykori flottára – folytatta a képzőművész -, hiszen hozzávetőleg ennyiből állt a kereskedők hajóállománya. A biliárdgolyók között pedig három különleges – fehér – gömb is található: ezeken a szentendrei kereskedők háromféle jelvénye látható.

Vincze Ottó hozzátette, hogy az FMC Art Capital Alapítványának közreműködésével megvalósult, az önkormányzat által finanszírozott installációt a tervek szerint októberig láthatják a Duna és a város felől érkezők. Az érdeklődőknek szombatonként, délután 5 és 7 óra között csónakos vízi tárlatvezetést is tartanak.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top