+ Színház

Dömötör életműdíj: 4 éves kora óta a Szegedi Nemzeti Színházban játszik

A teljes szegedi színházi életet lefedő Dömötör-díjat 1999-ben civil kezdeményezésre alapították.

Átadták a szegedi színházi élet szakmai elismeréseit, a Dömötör-díjakat szombaton este, az idei életműdíjas Rácz Tibor színművész lett.

Rácz Tibor már négyéves korától, 1951-től a szegedi színház állandó gyermekszereplője volt. 1975-ben szerzett diplomát a Színház és Filmművészeti Főiskolán, majd Szolnokra szerződött. A következő években a Fővárosi Operettszínházban, Szegeden, majd Zalaegerszegen játszott. 1990 óta pedig folyamatosan a Szegedi Nemzeti Színház művésze, 2015-től a társulat örökös tagja. 1999-ben elnyerte a legjobb férfi mellékszereplőnek járó Dömötör-díjat, tavaly Gobbi Hilda-életműdíjjal tüntették ki.

A teljes szegedi színházi életet lefedő Dömötör-díjat 1999-ben civil kezdeményezésre alapították, 2006-ban bekerült Szeged városának hivatalos kitüntetései közé. A kategóriák többségében a nézők szavazatai alapján dől el a díjazott személye. A legjobb háttérmunkás címet a szegedi társulat tagjai, dolgozói adományozzák titkos szavazással, ezt idén Stefanik Sándor főügyelő kapta.

A Szegedi Nemzeti Színházban rendezett gálaműsoron a legjobb férfi színészi alakításért járó díjat Gömöri Krisztián kapta Ben Jonson Volpone című komédiájának címszerepéért. A legjobb női színészi alakításért járó elismerést Borsos Beáta nyerte el Pinokkió megformálásáért.

A legjobb opera-énekesnőnek az évadban az Erkel Ferenc Bánk bánjában Gertrúdot alakító Laczák Boglárkát választották, a legjobb operaénekesnek járó elismerést Cseh Antal kapta, őt Donizetti Don Pasquale című vígoperájának címszerepéért díjazták.

A legjobb táncos az idén Csetényi Vencel lett az Abszurdiában nyújtott alakításáért. A darab színpadra állításáért Juronics Tamás elnyerte a legjobb rendező díját.

Legjobb látványtervező díját Gyarmathy Ágnes (Don Pasquale) ítélték oda, a legjobb jelmeztervező Bianca Imelda Jeremias (Abszurdia) lett.

A gyermekközönség díját Csorba Kata vehette át a Pinokkió egyik főszerepéért, az év művészeti teljesítményéért járó elismerést pedig a Szegedi Kortárs Balett társulatának ítélte oda a kuratórium.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top