+ Irodalom

Orhan Pamuk az idei könyvfesztivál díszvendége

A világszerte népszerű szerzővel D. Tóth Kriszta beszélget, majd Péterfy Gergely laudációja után átveheti a Budapest Nagydíjat.

Közel 850 vendég, köztük művészek, írók és tudósok részvételével rendezik a 24. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivált április 20. és 23. között a Millenárison.

A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése (MKKE) Fesztiváliroda közleménye szerint idén 28 ország fogja képviseltetni magát, és mintegy 150 kiállító várja a közönséget a színes könyvkínálat mellett összesen csaknem 500 eseménnyel, író-olvasó találkozókkal, könyvbemutatókkal, dedikálásokkal, felolvasásokkal, koncertekkel és kiállításokkal.

A fesztivál idei díszvendég-írója az irodalmi Nobel-díjas török Orhan Pamuk lesz. A világszerte népszerű szerzővel D. Tóth Kriszta beszélget, majd Péterfy Gergely laudációja után átveheti a Budapest Nagydíjat.

Abból az alkalomból, hogy 2017 júniusától Magyarország látja el a visegrádi együttműködés soros elnöki feladatait, a Balassi Intézet felügyeletével működő Publishing Hungary V4-es díszvendég standdal készül a fesztiválra. A V4-es országok közötti irodalmi együttműködés fontosságára rámutató kezdeményezés lehetőséget kínál arra, hogy minél több lengyel, cseh és szlovák író, műfordító, könyves szakember látogasson el a rendezvényre, elősegítve ezzel a szakmai együttműködést elmélyítését, a szerzők és kiadók személyes eszmecseréit.

A fesztivál 17. alkalommal ad otthont Európa legtehetségesebb pályakezdő prózaírói nemzetközi bemutatkozásának. Az Európai Elsőkönyvesek Fesztiváljára 18 országból érkeznek fiatal írók, Magyarországot Szaniszló Judit képviseli az idei mustrán. Folytatódik a könyvtárosok szakmai fóruma, a Könyvtáros Klub, valamint a külföldi íróvendégek eszmecseréje, az Európai Írótalálkozó is.

Több kiadó összefogásával a költészet témája köré szerveződő programok és kötetek várják idén a látogatókat a Versstandon. A 6. Kis Könyves Éjen közel 30 budapesti és vidéki könyvesbolt szervez saját stílusához illő kulturális programot április 21-én, pénteken. A fesztivál Gyermek(b)irodalom szekciójában mesemondásra, bábelőadásra, koncertre, felolvasó- és papírszínházra, játszóházra és gyermekfoglalkoztatóra is számíthatnak a családos látogatók.

A hagyományoknak megfelelően a rendezvény idén is a magyar irodalom legjobbjai előtt tisztelgő Születésnapi Irodalmi Szalonnal zárul. Az idén kerek születésnapjukat ünneplő jeles alkotók közül Lator Lászlót, Almási Miklóst, Kántor Lajost, Marék Veronikát, Győri Lászlót, Nádasdy Ádámot, Nógrádi Gábort, Csaplár Vilmost, Bán Magdát és Visky Andrást hívták meg a szervezők a Tarján Tamás vezette pódiumbeszélgetésre.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top