+ Irodalom

Egy rendszerváltó jogász, akinek nem volt politikai nézete, csak életszemlélete

Kerékgyártó István: A rendszerváltó című regénye közel negyven évet fog át, Vidra Milán életét követheti az olvasó joghallgató korától napjainkig.

Kerékgyártó István: A rendszerváltó című regénye közel negyven évet fog át, Vidra Milán életét követheti az olvasó joghallgató korától napjainkig. A történetmesélés nem folyamatos, a főhős életének jellemző csomópontjait emeli ki a szerző. A kötet origója a rendszerváltás éve, ehhez képest lépdel előre a történet, úgy, hogy minden 1990 után játszódó jelenet közé egy flashback kerül, egy visszatekintés Vidra ifjúkorára, a későszocializmus nevetségesen kisszerű világára. Tudományt gyűlölő egyetemi oktatók, kommunisztikus elveket valló, kommunába szerveződött egyetemisták, akiket a politikai rendőrség zavar szét, volt ötvenhatos klasszikafilológus, aki kazánfűtésből tartja el magát, az egyházát eláruló püspök, diáklányok elcsábította tanárok és tanárok elcsábította diáklányok, ostoba, pöffeszkedő pártvezetők, kispályás titkosrendőrök, csempészitalból vásárolt filozófiakönyvek, egyházi kisközösségek magánszeánszai vonulnak föl az olvasó előtt, mint egy letűnt rendszer kisszerűségében sírni- és nevetnivaló reliktumai. Mindez sok humorral és sok szomorúsággal.

Az Áprilisban megjelenő könyvhöz Gerőcs Péter készített videót Máté Gábor és Nagy Ervin szereplésével:

Az időrendben haladó rendszerváltás utáni történetek az új világ létrejöttének komikus esetlegességét mutatják meg, ahogy véletlen találkozásokon múlt egy-egy fontos politikai poszt, ahogy a teniszpályákon dőlt el vállalatok és ezrek sorsa, ahogy a kevés szerencsés ügyeskedő a húsosfazékhoz furakodva nyúlkált a közösben. Főhősünk a rendszerválás után, így beszél magáról:

Politikai nézetet nem könnyű váltani… Feltételezem, mert nekem még nem volt ilyen, nekem csak életszemléletem van. De ez nem politikai elkötelezettség, amelyért az ember harcol, ha kell, börtönbe megy vagy meghal érte. Ezért volt könnyű a rendszerváltás is, hát soha nem hittem azoknak, ezért nem is tagadhattam meg őket.

Vidra a politika szürke eminenciása lesz, potentátok bizalmi keze, aki részt vesz politikusok megbuktatásában, vérre menő szekérharcokban, miközben persze megszedi magát, hogy hedonista kedvteléseinek is hódolhasson. Egy darabig úgy tűnik, mindent túlél és mindenből győztesen kerül ki, de aztán őt is eléri ellenfelei bosszúja, s megismeri a pokol bugyrait. Végül el kell hagynia az országot, és Délkelet-Ázsiában kezd új, számára cseppet sem kielégítő életet, ráadásul itt sem érezheti biztonságban magát, ellenfelei itt is rátalálnak.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top