+ Színház

Rendőrt hívott előadás alatt egy színész a rendező agressziója miatt

Nagyon nehéz, kemény volt a folyamat, a rendező olyan dolgokat kért, amelyek a korlátaikat feszegették. – mondja a színház igazgatója.

Az egyik színésznő elleni verbális és fizikai agressziót vizsgálta a rendőrség pénteken a Kolozsvári Állami Magyar Színház épületében, Henrik Ibsen Rosmersholm című darabjának a bemutatója idején – írta hétfői számában a Krónika erdélyi magyar napilap.

A segélyhívószámot az áldozat egyik kollégája hívta, miután az előadás rendezője, a Berlinben élő ukrán Andrij Zsoldak (a fenti képen balra) a szünetben agresszíven lépett fel a produkció egyik szereplőjével szemben.

A Rosmersholm a norvég drámaíró-mester Henrik Ibsen keveset játszott, ismeretlenebb drámája. A darab a szerző úgynevezett pszichológiai korszakába tartozik, amelyet az egyénre összpontosítás, a szerepek részletes, bonckéssel elkövetett elemzése, a viszonyok kuszasága jellemez, némi szimbolista felhanggal. Rosmersholmon, ahol a gyerekek sosem sírnak, és a fölnőttek sosem nevetnek, különös változások zajlanak. Rosmer, a birtok ura, valahai lelkész, politikai nézeteit megváltoztatva, az emberek megváltását tűzi ki céljául.

A Krónikának a rendőrség szóvivője elmondta: a helyszínre küldött rendőrök csak az áldozat kollégáival tudtak beszélni, hiszen zajlott a bemutató és a bántalmazott színésznő a színpadon volt. A rendőrök az ügyben meghallgatott színészekkel azt üzenték az áldozatnak, hogy kérjen törvényszéki orvosi látleletet, és tegyen feljelentést az ügyben. A lap szerint a bemutató utáni állófogadáson az ötszereplős előadás három színésze nem jelent meg.

Az érintett színésznő a Krónikának nem kívánt nyilatkozni az ügyről, csak annyit közölt, hogy a belső munkafolyamat részének tekinti a történteket, és mihamarabb el szeretné felejteni. Közölte, nem tesz rendőrségi feljelentést az ügyben.

Tompa Gábor, a Kolozsvári Állami Magyar Színház igazgatója ugyan nem volt tanúja a történteknek, de megerősítette az incidens tényét. Elismerte, hogy Andrij Zsoldak rendező túlságosan indulatos, és “kicsit kiszaladt a kontroll alól”.

Elfogadhatatlan, hogy bántalmazás történjen, de végül nem történt

– fogalmazott a színházigazgató, aki szerint bár “kemény jelenet volt”, nem fajult el odáig, hogy fizikai sérülés történjen.

Tompa Gábor elmondta: csak akkor indítanak belső kivizsgálást az ügyben, ha az érintett fél azt mondja, hogy bántalmazás történt, és ennek bizonyítható nyomai vannak.

Nagyon nehéz, kemény volt a folyamat, a rendező olyan dolgokat kért, amelyek a korlátaikat feszegették. Mindenki, még azok is, akik kikerültek a szereposztásból, hálásan gondolnak a folyamatra mint olyanra, amelyben nagyon rég nem volt részük

– idézte a Krónika Tompa Gábort.

Az előadást meghirdető két héttel ezelőtt tartott sajtótájékoztatón Andrij Zsoldak elmondta: a kolozsvári társulat 17 színészével kezdte el a próbafolyamatot, közülük hatan maradtak a produkcióban. Hozzátette, háromrészes, hatórás előadást tervezett, de pár nappal korábban úgy döntött, hogy csak az első és a harmadik résszel állnak a közönség elé.

Gazda Árpád, Kolozsvár

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top