+ Természet

Szarvatlanítják az európai állatkertek orrszarvúit

Biztonsági okokból a 20 orrszarvút tartó állatkert nem teszi közzé a szarvlefűrészelés menetrendjét.

Nyitókép > Orrszarvúak a Dvur Králové állatkertben (fotó: Mistvan – wikimedia.org)

A legtöbb orrszarvút tartó cseh állatkertben, Dvur Královéban is levágják az állatok szarvát, hogy elejét vegyék egy esetleges orvvadásztámadásnak – adta hírül a Respekt című prágai hetilap.A kelet-csehországi állatkert azután döntött így, hogy a múlt héten – Európában először – megöltek egy orrszarvút a szarváért egy franciaországi állatkertben. A cseh állatkert vezetése azt tervezi, hogy a tülköket nyilvánosan égetik el.

A szarv elvesztése nem okoz semmiféle testi vagy lelki problémát az állatoknak, ám az operációt csak altatásban lehet elvégezni, ami mindig kockázatos az ilyen nagy testű állatok esetében – mutatott rá az állatkert szóvivője.

Biztonsági okokból a 20 orrszarvút tartó állatkert nem teszi közzé a szarvlefűrészelés menetrendjét, a műtétet amúgy is igyekeznek más, altatással járó akciókhoz – például általános orvosi vizsgálathoz vagy egyéb sebészeti beavatkozáshoz – igazítani.

A rövidre nyesett szarvakat kétévente újra meg kell nyirbálni, mert a szaruból álló tülkök ugyanúgy újranőnek, mint a köröm vagy a haj.

Az afrikai tapasztalatok szerint a tülkök elővigyázatosságból való megkurtításával lehet a leghatékonyabban megakadályozni az orrszarvúak leölését a távol-keleti feketepiacon aranyáron eladható szarvukért.

Hétfőn egy belga állatkert is bejelentette az orrszarvúak hasonló célú csonkolását.

Thaiföldön a hatóságok kedden koboztak el 21 orrszarvútülköt mintegy 5 millió dollár értékben. Az Etiópiából érkező poggyászban talált csempészáru az utóbbi 5-10 év legjelentősebb ilyen jellegű fogása volt.

Orrszarvúápoló volt a Rinocérosz-terápia írója – interjú

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top