+ Irodalom

Mindkét oldalán megfestett Czóbel Béla-vásznat restaurál a szentendrei múzeum

Czóbel Béla Váza a széken című csendéletének a hátoldalán 2014-ben a Czóbel, egy francia magyar című életmű kiállítás előkészítése közben került elő a pipázó Férfiportré.

Az egykor betiltott Mozgó Világ (1975—1983) című kiállítás finisszázsa 2017. február 25-én, szombaton 17 órakor kezdődik a szentendrei Ferenczy Múzeumban. Először a Mozgó Világ két betiltott és ezért utcára már soha nem került számának fakszimile példányára lehet majd licitálni – az 1981/3-as és az 1983/12-es Bibó-szám 2-2 példányára.

Az aukció bevételét a készülő új Czóbel Béla kiállítás egyik különlegességének, a Váza a széken és a Férfiportré című kétoldalas festménynek a restaurálására fordítják.

Czóbel Béla Váza a széken című csendéletének a hátoldalán 2014-ben a Czóbel, egy francia magyar című életmű kiállítás előkészítése közben került elő a pipázó Férfiportré. A kép a festő hollandiai korszakának a Czóbel Múzeumban gazdagon reprezentált anyagát egészíti ki.

A Váza a széken című csendélet hátoldalán 2014-ben előkerült portré

Czóbel szeretett modell után festeni, ebből a korszakból A bergeni lelkész (1918) vagy a költő Roland Holst arcképe (1917) esetében ismert a modell kiléte, de az egyik fő művének tekinthető Fiú labdával (1916) festményhez hasonlóan – egyelőre – itt sem tudjuk kiről készült a portré.
A kép restaulásának befejezésével lehetővé válik, hogy az Újragondolt Czóbel című – tavaszra frissülő – állandó kiállításban továbbra is látható legyen a festmény mindkét oldala.

Az aukciót követően az 1979-ben készült Családi tűzfészek című Tarr Béla -filmet vetítik.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top