+ Irodalom

Hogyan születtek az első titkos reykjaviki bordélyházak?

Az amerikai életmód nagy hatással volt az izlandiakra…

Érdekes történetek a xx. századi magyar sajtóból – 1953. – A korabeli képen Raykjavik

január, Anglia – Bognor Regia vikárius lelkésze az egyházközösség újévi gyűlésén kijelentette, hogy a világot ma a túlnépesedés veszélye fenyegeti. A lelkész szerint, ha a születések számát nem szabályozza járvány, éhínség, atomrobbantás, vagy tömeges emberirtás, akkor minden nemzetnek születési kvótát kell megszabni.

január, Görögország – Kréta Sudha nevű kikötővárosában tengette az életét egy rokkant férfi, aki kis bódéjában sok apró árucikkel kereskedett. Csaprészeg angol tengerészek sétáltak arra, s hogy szórakozásuk teljes legyen, földúlták a bódét. Amikor a férfi védekezni próbált, a tengerészek begurultak, mit képzel magáról ez a nyomorék, és mielőtt kirabolták volna, jól megverték.

január, Izland – Az amerikai életmód nagy hatással volt az izlandiakra. A szigetországban állomásozó katonák elcsábították az asszonyokat és lányokat, szex előtt, közben és után meggondolatlanul italozásra és kábítószerezésre csábítottak őket. Sőt, a hatásukra indultak be próbaüzemmódban az első titkos reykjaviki bordélyházak.

február, India – Tízezer tanító gyűlt össze Kalkuttában, hogy egy tömegdemonstráción béremelést követeljenek. Az odáig rendben, hogy átadjuk a petíciónkat, mondogatták a tüntetők vezetői, de hogyan fogjuk kikényszeríteni a magasabb bért? Gondolkodtak, gondolkodtak, mire az egyik tanító fölemelte az ujját. Figyeljetek, barátaim! Szegények vagyunk, nincs mit ennünk. Miért ne rendezhetnénk egy jó kiadós éhségsztrájkot?

február, Brazília – Egy Angola nevű faluban 150 paraszt földműves szövetkezetet hozott létre, hogy megvédjék saját kis földjeiket a földesuraktól, akik fizetett bandákat küldtek rájuk, fosztogattak, gyújtogattak. Hát, ezt azért nem gondoltam volna, mondta a paraszt a feleségének, ahhoz, hogy dolgozhassunk, még ölni is kell.

február, Japán – Kaszárnyát akartak építeni egy faluban a megszálló amerikai katonák. Nézték a parasztok a sok dzsippet, jöttek a földmérők, terepet vizsgáltak. Hogy a fenébe fogunk mi itt kinézni, mondta az egyik férfi, mintha örökké hadiállapot lenne. Jól berágott az egész falu, és tiltakoztak fűnek-fának. Végül az amerikaiaknak is elment a kedvük a kaszárnyaépítéstől, és elballagtak onnan tíz kilométerre.

március, NSZK – Az esseni kereskedelmi kamara elrendelte, hogy elhelyezkedésük előtt a tanoncok tegyenek vizsgát, mert elég bután néznek ki. Kétezer tanonc vizsgaeredménye a következő volt. Egy 159 szóból álló diktálásban átlagosan 98 hibát vétettek. A vizsgázók 39 százaléka megbukott, egyszerűen nem fért a fejükbe, ha ötből hármat kivonunk, hogy maradhat kettő.

március, Anglia – Az egyik angol színház új balettfantáziát mutatott be, Mesterdetektív címmel. Az előadás hőse Sherlock Holmes volt, a további szerepekben gonosztevők, gorillák, kétes hölgyek és áldozatok. A láthatóan jóindulatú kritikus is kénytelen volt megbírálni a darabot, de azt azért elismerte, hogy a kosztümök ragyogóak a hullaházi jelenetben.

március, Törökország – Elárasztotta az amerikai ponyvairodalom a török könyvesboltokat. Egyesek egyértelműen a ponyvát tették felelőssé a fiatalkori bűnözés és az öngyilkosok számának emelkedéséért. A török kiadók viszont nagyot kaszáltak az üzleten, noha ők sem értik, miért pont azt veszik az emberek, ami pusztulásba és nyomorba dönti őket. Az ember önveszélyes, legyen bár szó alkoholról, drogról vagy könyvről.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top