+ Irodalom

Iskolákat építettek a Világ tetejére

A Világ tetejének a Pamír-fennsíkot nevezték, melyre eleddig nem jutott föl az emberi kultúra. Ám a szovjet mérnököknek köszönhetően utat építettek a hegy lejtőin…

Érdekes történetek a xx. századból magyar sajtócikkek alapján – 1949.

július, Anglia – A közélelmezési minisztérium 18 ezer láda rákkonzervet vásárolt a Szovjetuniótól. Időközben rájöttek, hogy sokkal jobban járnak, ha nem az angol boltokban dobják piacra, hanem dollárért eladják az amerikaiaknak. A 18 ezer láda két rakományban indult útnak Liverpoolból New Yorkba. Azon az útvonalon ritka nagy volt a ráksűrűség az Atlanti-óceánban.

július, Szovjetunió – A Világ tetejének a Pamír-fennsíkot nevezték, melyre eleddig nem jutott föl az emberi kultúra. Ám a szovjet mérnököknek köszönhetően utat építettek a hegy lejtőin, és több tucat elemi iskola, hét középiskola, egy tanítóképző, egy szakiskola nevelte a gyermekeket a Világ tetején, hogy biztosítsák a civilizáció folyamatos előrehaladását. A mérnökök ezt követően annak felfedezésén fáradoztak, hogy innen merre vezessen a civilizáció útja.

július, Morvaország – Nagy számú katolikus pap és hívő jelenlétében megalakult a katolikus akció morvaországi bizottsága, és egyúttal határozatot hoztak, amelyben hozzájárultak az egyház és az állam megegyezéséhez – olvasta a rádióbemondó, és kis szünetet tartott, mert az éjszakai piálás kissé kiszárította a nyelőcsövét. Megnyalta a száját, majd számára is ismeretlen, vékony cérnahangon folytatta a hírolvasást.

augusztus, India – A campurai lőszertár személyzeti vezetője behívatott öt munkást, és közölte velük, hogy el vannak bocsátva. Magyarázatot nem adott. Néhány nap múlva a lőszertár hétezer dolgozója sztrájkba lépett. Az öt munkás reggel még bizakodott, hogy talán ekkora nyomás után visszaveszik őket, de estig nem jött hír. Akkor gondoltak először arra, hogy elbocsátásuk végleges.

augusztus, Magyarország – A Bútorértékesítő Nemzeti Vállalat nagy hangsúlyt fektetett arra, hogy az új bútorok tervezésénél figyelembe vegyék a vásárlók igényeit. A dolgozók kedvük szerint válogathattak az új típusú ágyak, ruha- és edényszekrények, asztalok, karosszékek, heverők és könyvszekrények között. Nézd, mondta egy asszony a férjének a kirakat előtt, már 28 havi részletre adják az ebédlőasztalt. Vegyük meg, apus! A férfi elgondolkodott, aztán nagy levegőt vett, és lenyomta a kilincset. Az eladó közölte velük, hogy a kirakati asztal mintadarab, és a megnövekedett igények miatt csak négyhavi várólistára tudja fölvenni őket. A férfi megpödörte a bajszát, és karon fogta a feleségét. Hát, jó, akkor várunk!

augusztus, Szovjetunió – A Sarkkörön túl egy szovhoz szarvascsordái legeltek. A mozgékony állatokat legeltető brigádok kísérték, melyek hordozható rádiókészüléken tartották a kapcsolatot a központtal. Naponta tettek jelentést, és naponta várták az utasításokat. A készüléken keresztül értesültek a legújabb politikai és kulturális hírekről, sőt, ha úgy kívánta a gusztusuk, meghallgathatták a moszkvai, a leningrádi és arhangelszki hangversenyeket.

szeptember, Ausztria – Magyar könyvkiállítás nyílt a magyar héten a bécsi Kartnerstrasszén álló Budapest kiállító-helyiségben. Az 1945-ös magyar felszabadulás utáni könyvkiadás eredményeit mutatták be gazdag szemléltetőanyaggal. Az osztrák főváros lakosságának többsége, bár nem tudott magyarul, érdeklődve sétált a könyvek között. Egyesek bele is lapoztak a művekbe, és jól eső érzéssel konstatálták, hogy belül is vannak betűk.

szeptember, Németország – Bréma angol övezetének kikötőjéből 123 lengyel gyermeket szállított át Kanadába az IRO, a nemzetközi menekültügyi szervezet. A kisfiúk és kislányok fegyelmezetten követték kísérőik utasításait, csak egy-két helyen tört el a mécses, mert mindhiába remélték, hogy a hajón a szüleik várnak rájuk.

szeptember, Olaszország – Az ország északi részén hatalmas pusztítást végzett a zöldségesekben a kolorádóbogár, amely az Amerikából átszállított krumplival került az országba. Bár a Marshal-tervben nem szerepelt a krumplibogár észak-olasz inváziója, mégis elválaszthatatlanul a részévé vált.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top