+ Irodalom

Halból állítottak elő tojásfehérjét

A német vegyészek már tíz évvel ezelőtt feltalálták a halból előállított tojásfehérjét, de sikerült titokban tartaniuk. A szabadalom most Amerikába került, és egyből világgá kürtölték, hogy megszületett a konyhák csodája.

Érdekes történetek a xx. századból magyar sajtócikkek alapján – 1947. – a képen Christian Schloevery Walking the fish című képe látható

április, Svédország – A mölndali olajművek laboratóriumában a nylonhoz hasonló anyagot állítottak elő, amelynek csaknem minden tulajdonsága hasonló az amerikai nylonhoz, de az előállítási költségei jóval alacsonyabbak. A tervek szerint a cipőgyártásban használják majd a szuperpolyamidnak keresztelt, bőrszerű anyagot, mondta a laboratórium vezetője, a lábán remekbe szabott marhabőr cipőben.

április, Dél-Afrika – Hónapokkal ezelőtt indult el a férfi. Csábította a bevándorlási propaganda, amely hatalmas gyémántmezőkről írt. Most, hogy megérkezett a hosszú hajóút, a kimerítő és végeláthatatlan teherautózás után, úgy érezte, minden erejét felőrölte az utazás. Beült egy bárba, kért egy italt, mikor észrevette, hogy a sarokból félreérthetetlenül őt bámulja egy nő. Gondolta, talán megpihen nála egy időre. De ahogy jobban megnézte, nem akart hinni a szemének. A négy évvel ezelőtt elvált felesége volt az.

április, USA – A német vegyészek már tíz évvel ezelőtt feltalálták a halból előállított tojásfehérjét, de sikerült titokban tartaniuk. A szabadalom most Amerikába került, és egyből világgá kürtölték, hogy megszületett a konyhák csodája. Az így előállított tojásfehérjéből minden eddiginél tartósabb habot verhetnek a háziasszonyok. Egyetlen apró szépséghibája, hogy hal ízű volt.

május, Kongó – Egy gazdag európai férfi fölkereste Kongóban a legnagyobb európai biztosítási társaságot, hogy szeretne életbiztosítást kötni. Az ügynök azt válaszolta, hogy Afrikában csak árubiztosítást vállal, mert az emberéletnek itt túl nagy a kockázata: trópusi betegségek, vadállatok, és nem beszélve a bennszülött nőkről. A férfi ekkor fölkeresett egy dél-afrikai biztosítótársaságot. Itt az ügynök készségesnek mutatkozott, de csak egy feltétellel volt hajlandó előkészíteni a kötvényt. Európában, mondta az ügynök, túl nagy kockázata van a civilizációs fejlődésnek. Háborúk, forradalmak, politikai gyilkosságok, közlekedési balesetek, kivégzések, deportálások veszélyeztetik az ember életét. Uram, mi csak Afrikára kötünk biztosítást, Európára nem.

május, Argentína – Sok más amerikai kutató mellett meghívták Heisenberget, a heidelbergi egyetem fizikai intézetének vezetőjét, a Nobel-díjas atomkutatót, hogy tartson előadást az uránról. A háború után az olaj mellett az urán lett a legnagyobb politikai tényező, és mivel Mendosa tartományban óriási uránmezőket találtak, érthető volt az argentinok érdeklődése. Az előadás után Heisenberg határozott kérdéseket kapott.

május, USA – Nagy találmány a MUM, a Make Up Mirror, a nyakra akasztható állvánnyal ellátott tükör. Első ránézésre nyaktilóra emlékeztet, de mert műanyagból készült, csöppet sem veszélyes. MUM-mal a nyakában szaladgált a szobában egy nő, keresve a lakás legvilágosabb pontját, hogy sminkjét ideálisra kenje. MUM-mal a nyakában szaladgált a szobában a férfi, keresve az autója kulcsát, miközben kedvére borotválkozhatott.

június, Németország – Az összeomlás óta első ízben adták elő Münchenben Richard Wagner Walkürjét. Ezzel egy időben ismeretlenek koszorút helyeztek el Wagner müncheni szobránál. A díszes koszorú szalagján a következő szöveg állt: Nácitlanítása alkalmából fogadja szívélyes szerencsekívánatainkat. A hálás müncheniek.

június, Görögország – A nép nyomorog, éhezik, északon polgárháború dúl, a kormány tehetetlen, nincs pénz. A narancsfák gyümölcstől terhesen álltak, és nem értettek semmit. Mi történt ezekkel a görögökkel?

június, Eritrea – Várnunk kell, mondta a férfi. Az angolok kormányzásának hamarosan vége. Túl kicsi ország vagyunk ahhoz, hogy bárkit is érdekeljünk Európában, kivéve az olaszokat. De mi, 800 ezer keresztény kopt eritreai Abesszíniát választjuk. Legyen a mi szavunk a döntő. A férfi felállt, és kiment a teremből. Sűrű csönd maradt utána, mintha mindaz, amiről beszélt, már megtörtént volna.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top