+ Életmód

Óvszerbotrány a Máltai Lovagrendnél

A katolikus egyház tiltja a fogamzásgátlás minden formáját.

Állítólag óvszert osztott a nagykancellár, ezért távozik a nagymester is, áll a bál a Vatikánban.
A pápa kérésére mondott le a Máltai Lovagrend nagymestere, Matthew Festing, aki decemberben eltávolította a lovagrend nagykancellárját, Albrecht Freiherr von Boeselager német bárót.
Az ok, hogy von Boeselager afrikai és ázsiai humanitárius misszióin nem akadályozta meg, hogy háborús övezetekben óvszert osszanak. A katolikus egyház ugyanis tiltja a fogamzásgátlás minden formáját.
Boeselager azzal védekezett, hogy neki nem is volt tudomása az óvszerosztásról. A lovagrend nagymestere viszont azt tagadja, hogy az óvszerosztás miatt távolíttatta el von Boeselagert – írta a VaticanInsider hírportál.
A portál úgy – tudja, hogy a nagykancellár félreállítását Raymond Leo Burke bíboros, a lovagrend prelátusa kívánta. Ferenc pápa levélben kérte Burke bíborost a renden belüli ellentétek rendezésére, ezt a levelet azonban a bíboros nem osztotta meg a rendet vezető tanáccsal.
Albrecht Freiherr von Boeselager a pápához fordult, aki öttagú bizottságot állított fel az ügy kivizsgálására. Matthew Festing azonban elutasította az együttműködést, jogtalannak minősítve az egyházfő kezdeményezte bizottságot, amely szerinte beavatkozott a szuverén rend belső ügyeibe.
Burke bíboros még tavaly novemberben felhívást intézett Ferenc pápához az egyházfőnek a családról rendezett szinódust követő dokumentumának korrigálását sürgetve, úgy nyilatkozva, hogy sohasem látta ennyire kétségekkel telinek és megosztottnak az egyházat, mint a jelenlegi pápával.
A római székhelyű Szuverén Máltai Lovagrend – teljes nevén a Jeruzsálemi, Rodoszi és Máltai Szuverén Ispotályos Szent János Lovagrend – az egyik legrégebbi, a 11. század elejétől működő keresztény intézmény Európában, több mint 13 ezer taggal. A máltai rend független és szuverén testület, saját jogrenddel, útleveleket állít ki, bélyegeket ad ki, és pénzverési joga van. A nagymesterek kinevezése eddig életük végéig szólt. A 67 éves Matthew Festing a rend 79. nagymestere volt, 2008 óta vezette a rendet.
A nyitóképen Matthew Festing nagymester és Albrecht Freiherr von Boeselager nagykancellár
Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top