+ Irodalom

Megkezdték az újságírók börtönének építését

Akiket a bíróságok bűnösnek találtak a társadalmi és gazdasági rend felforgatására irányuló sajtóvétségben, azt tíz évig terjedő szabadságvesztésre ítélhették…

Érdekes történetek a xx. századból magyar sajtócikkek alapján – 1946.

október, Üzbegisztán – Megkezdődött Taskentben a nagy teljesítményű illatszergyár építése, amely a közép-ázsiai országokat látja majd el a nélkülözhetetlen kölnivízzel, parfümmel és sokféle illatos kenőccsel. A térségben rég nem volt ilyen nagy a kölnihiány.

október, Ausztrália – Tojás és szalonna. Erről a két, az ember számára nélkülözhetetlen tápanyagról szóltak a hírek és az újságok cikkei. Együnk szalonnát és tojást, csináljunk szalonnás rántottát, mert egészséges. A szalonna külön is az egészség záloga, hát még tojással. Egyél tojást szalonnával, én is így fogytam le! Az ország minden lehetséges módon próbált kilábalni a tojás és szalonna túltermelési válságból.

október, Egyiptom – Akiket a bíróságok bűnösnek találtak a társadalmi és gazdasági rend felforgatására irányuló sajtóvétségben, azt tíz évig terjedő szabadságvesztésre ítélhették. A kormányintézkedés oka, hogy az újságok egy része keményen bírálta a kormányt. Több újságírót már letartóztattak, és megkezdték az újságírók börtönének építését.

november, Pretória – A lengyel Anders hadsereg tábornoka, aki valaha Lengyelország egyik leggazdagabb nagybirtokosa volt, letelepedési engedélyt kért a dél-afrikai kormánytól. A pretóriai bevándorlási hivatal igyekezett elkerülni a konfliktust, és leheletfinoman elutasítani a kérvényt. Úgy ítéljük meg, hogy a kérelmező feltételezhetően nem tud majd beilleszkedni az egyszerű afrikai életbe.

november, Franciaország – A párizsi opera lassan visszatért régi hagyományaihoz. Minden második pénteken díszelőadást tartottak, amelyen a frakk kötelező viselet volt a zsöllyének, a karzatnak és a zenekarnak is. A jegypénztárak előtt hosszú sorok kígyóztak, a művészet biztonsága feledtette a közelmúltat.

november, USA – Egy közismert vak férfi 21 óra 52 perc alatt leúszta a kaliforniai partok és a Cataliana Island közötti negyven kilométeres távot, ahol a tenger erős hullámzással és áramlásokkal nehezítette a produkcióját. Hogy az irányt ennek ellenére tartani tudja, egy kis hajóra szerelt ezüst csengettyű hangja volt segítségére.

december, Japán – Két idős szövőmunkás arról beszélgetett, milyen álságos, amit az amerikaiak csináltak. Lábra állították a textilipart, miközben olyan gyenge minőségű nyersgyapotot hoztak az országba, hogy a gazdagabbak úgyis a külföldi szövetet veszik majd. Ez van, rándított a vállán a másik, az a lényeg, hogy a háborúban a három gyerekből legalább egy életben maradt.

december, Jugoszlávia – A rakovicai állami motorgyárban elkészült az első háromtonnás teherautó, amit később sorozatban gyártanak. Az autó kibocsátása alkalmából rendezett ünnepségen vezető politikusok is részt vettek, és érezték, hogy ez nagyon az ő teherautójuk.

december, USA-Anglia – A Pan American Airlines légiforgalmi társaság rendszeresen közlekedő hatalmas gépe, egy szál utassal érkezett meg New Yorkból Londonba. Volt egy másik utas is, de ő Írországban kiszállt. A gép 5600 kilométert tett meg, 13.600 liter üzemanyagot fogyasztott el. Az egyetlen utas, egy cseh gazdasági szakember nagyon elégedett volt a figyelmes kiszolgálással. Nyolcfőnyi technikai személyzet, egy pincér és egy légikisasszony kísérte magányos útján.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top