+ Irodalom

Hogyan mentették meg a németeket a németektől?

A visszavonuló német csapatok, hogy minél kevesebb életlehetőséget hagyjanak hátra az ellenségnek, föl akarták robbantani Dielheim városát…

Érdekes történetek a xx. századból magyar sajtócikkek alapján – 1945.

január, Németország – Rundstadt offenzívája során foglyul ejtettek a szövetségesek egy német katonát, de a gyors előrehaladás miatt kénytelenek voltak hátrahagyni egy faluban. Csakhogy a férfival olyan jól bántak fogva tartása idején, hogy nem bírt megülni a valagán és a szövetségesek nyomába eredt. Amikor újra elébük került, megkérte őket, ha egy mód van rá, legyenek szívesek fogolytáborba küldeni.

január, Anglia – Megkezdődött a nők toborzása a haditengerészethez, illetve tengeren túli szolgálatra. Néhány nap alatt hatalmas sorok alakultak ki, tömegek várakoztak a sorozóhelyiségek előtt. Akadt azért közöttük olyan is, aki azt hitte, hogy valami különleges élelmet vagy ruhaneműt osztanak. Néhányan, amikor értesültek a sorozásról, úgy döntöttek, maradnak a sorban.

január, Dánia – Nyolcvan felfegyverzett dán partizán várakozott a jelre, hogy megrohamozzon két gyárat. A főnök jelt adott, a férfiak önkívületben törték be a kapukat, hogy odabent minél nagyobb károkat okozzanak a felszerelésben. Azoknak volt könnyebb dolga, akik a rádiógyárban törtek-zúztak, ellenben sokkal keményebb diónak mutatkozott a mozdonygyár.

február, Németország – A visszavonuló német csapatok, hogy minél kevesebb életlehetőséget hagyjanak hátra az ellenségnek, föl akarták robbantani Dielheim városát. Csakhogy két amerikai tiszt, alakulataik élén, életüket kockáztatva megakadályozta a merényletet. A német lakosság, hogy megmenekítették őket a saját hadseregüktől, díszpolgárrá avatta a két amerikait.

február, Szovjetunió – Befejezték a moszkvai metró építésének egy jelentős, új szakaszát, amely tizennyolc kerületet szel át, tizenkét megállóhellyel. Az építkezés még a háború alatt elkezdődött, és időközben sem szünetelt. Míg a föld fölött pusztítás és rombolás a folyt, addig a földalatti üregekben találta meg útját a produktivitás.

február, Kína – Megépítették az Indiából közvetlenül Csungkingbe és Kungmingbe vezető olajvezetéket. A mérnököknek hihetetlen technikai nehézségeket kellett leküzdeniük a több ezer kilométeres úton. Áldozatos munkájuknak köszönhető, hogy a vezetékek által zökkenőmentesen megoldották a Kínában harcoló motorizált osztagok és harckocsik közvetlen ellátását. A tudomány legyőzhetetlen.

március, Németország – A Kückhofenben dél múlt néhány perccel, a város lakói éppen ebédhez készülődtek, mikor derült égből a villámcsapás, megrohamozta őket a szövetséges erők 9. hadserege. A támadás olyan váratlanul érte a németeket, hogy az ebédet végül a 9. hadsereg katonái fejezték be.

március, Románia – Az odesszai katonaotthonban elkövetett robbantásos merénylet kétszáz német áldozatát megtorlandó, kivégeztek kétszáz orosz foglyot. A hosszúra nyúlt kivégzési procedúra nem érte el minden esetben a várt eredményt, jó néhány orosz csak megsebesült. A katonák, elunva a kivégzést, összeterelték a sebesülteket, petróleumot locsoltak rájuk, és felgyújtották őket.

március, Dánia – A felkelők, hogy túljárjanak egy város német helyőrségének az eszén, belopakodtak a légelhárító központba, és megszólaltatták a szirénákat. A németek az óvóhelyekre menekültek, miközben a hazafiak aláaknázták és felrobbantották a vasúti töltést. Mikor végeztek, újra megszólaltatták a szirénákat, és biztonságosan elmenekültek.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top