+ Film

FACT – Nemzetközi színházi és filmes fesztivált indít útjára SZFE

A fesztiválra meghívták a társművészeteket képviselő egyetemeket is, látványtervezőket, animációs és médiaművészeket, a színpadi zene, tánc és mozgás alkotóit. A szervezők szeretnék, ha a fesztivál a jövőben a budapesti művészeti egyetemek találkozóhelye is lehetne.

FACT elnevezéssel nemzetközi fesztivált indít a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE): az első alkalommal február 3. és 5. között megvalósuló eseményen négy külföldi és két magyarországi művészeti egyetem nyolc előadását láthatja a közönség.

Idén az SZFE és a Kaposvári Egyetem mellett egy német, egy cseh, egy román és egy svájci művészeti egyetem mutatkozik be a fesztiválon, amelynek neve a Festival, Arts, Cinema és Theatre szavak kezdőbetűiből áll össze.

Kiss Csaba rendező, az SZFE tanára, a fesztivál művészeti vezetője elmondta, hogy a későbbiekben bővíteni szeretnék a rendezvényt, több filmes programot is terveznek.

Az európai egyetemi színművészeti fesztiválok világában a FACT különlegessége így a színház- és a filmművészet együttes bemutatkozása, közös workshopok szervezése lehet.

A fesztiválra meghívták a társművészeteket képviselő egyetemeket is, látványtervezőket, animációs és médiaművészeket, a színpadi zene, tánc és mozgás alkotóit. A szervezők szeretnék, ha a fesztivál a jövőben a budapesti művészeti egyetemek találkozóhelye is lehetne.

A nyitónapon az Uránia Nemzeti Filmszínházban az SZFE hallgatóinak három díjnyertes vizsgafilmjét – a Szép alak, a Betonzaj és A kamaszkor vége című alkotást – vetítik, továbbá megnyitják a Magyar Képzőművészeti Egyetem látványtervező szakos hallgatóinak kiállítását. Az Ódry Színpadon az SZFE Az ingolstadti invázió, a Padláson a bukaresti Universitatea de Arta Teatrala si Cinematografica „I.L Caragiale” A félkegyelmű című produkcióját játsszák.

A fesztiválra a prágai DAMU hallgatói The Woods és mikroSZPUTNYIK című előadásaikat hozzák el. Kaposvárról a Rómeó és Júlia érkezik, a müncheni Bayerische Theaterakademie August Everding a Csikk című előadással szerepel a programban. A versciói Accademia Teatro Dimitri az Insomnia című előadást hozza Budapestre, de az SZFE Roberto Zucco című produkcióját is láthatják a nézők. A rendezvényen a magyar nyelvű előadások angol felirattal láthatók. Az alkotókkal esténként szakmai beszélgetéseket tartanak.

A nemzetközi fesztivál megvalósításához 16 millió forintos támogatásra pályáztak, amelyből 2 millió forintot nyertek el, ezért az idei rendezvény a találkozás, az ismerkedés jegyében zajlik majd, elmélyült munkára még nem ad lehetőséget.

A jövő évi fesztiválon azonban már 24 órás filmforgatási versenyt is szeretnének rendezni.

Az első FACT fesztivál idején az SZFE-n tartja éves konferenciáját az E:UTSA (EUROPE: Union of Theatre Schools and Academies) egyetemi szervezet 15 művészeti egyetem képviselői, tanárok és diákok részvételével, így a fesztiválra még nagyobb figyelem irányulhat.

A témához kapcsolódva off-programot is összeállítottak az SZFE-n hasonló módon készült előadásokból. A résztvevők így láthatják majd a H.A.N., valamint az Utolsó estém a Földön című előadást, valamint a Kaposvári Egyetemmel közös produkcióként készült, Arturo Ui feltartóztatható felemelkedése című produkciót.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top