+ Irodalom

Két lány a bútorbolt kirakatában álló hálószobában ébredt

Buenos Aires egyik főutcáján működött egy bútorkereskedés, amelynek nagy üvegtáblás kirakatában berendeztek egy teljes hálószobát. Hosszú hónapokon át, mikor a redőnyöket leeresztették, a boltban maradt két fiatal eladólány, s hogy megspórolják a szállásköltséget, befeküdtek a kirakat hálószobájába…

Érdekes történetek a xx. századból magyar sajtócikkek alapján – 1944. – a festmény: Toulouse Lautrec: Két lány az ágyban

április, Románia – Csíksomlyóban egy juhokat őrző leány robbanóanyaggal töltött tollat talált. Nem nyúlt a tollhoz, azonnal jelentette a csendőrségen, hogy robbanóanyaggal töltött tollat talált. Mielőtt a csendőrök kivonultak, a parancsnok megpödörte a bajszát. Aztán te, leányka, ha nem nyúltál a tollhoz, honnan a makrancos bánatból tudod, hogy robbanóanyag van benne?

április, Németország – Mömlingen városa most ünnepelte a helyi újság kihordójának, Teréz néninek 25. szolgálati évét. Huszonöt éve télen-nyáron hordta az újságot a környező falvakba, szőlőkbe, tanyákra, és ez idő alatt pontosan 309 ezer kilométert tett meg, vagyis több mint hétszer megkerülte a Földet. A számítások szerint ez napi közel 34 kilométert jelentett, úgyhogy senkinek nem lehetett kétsége a Teréz néni lábaiban duzzadó erőről.

április, Argentína – Buenos Aires egyik főutcáján működött egy bútorkereskedés, amelynek nagy üvegtáblás kirakatában berendeztek egy teljes hálószobát. Hosszú hónapokon át, mikor a redőnyöket leeresztették, a boltban maradt két fiatal eladólány, s hogy megspórolják a szállásköltséget, befeküdtek a kirakat hálószobájába. Egy nap azonban a kelleténél fáradtabbak lehettek, mert a redőny fölhúzása után arra ébredtek, hogy tolongó emberek bámulják őket a kirakat üvegén keresztül. A boltvezető éktelen haragra gerjedt, és úgy döntött, kirúgja őket. Másnap mégis meggondolta magát, mikor az újságok a címlapon hozták a boltját.

május, Norvégia – Az ország négy éve kapcsolódott be az európai kereskedelembe, amelyben főként tengeri halat értékesített. A kereskedők meglepődve fogadták az adatot, amely szerint a háború alatt nem csökkent, sőt, nőtt a tengeri halak mennyisége, ezért tervbe vették, hogy fölépítenek Bergenben egy nagy teljesítményű halfeldolgozót. Már csak az a kérdés, milyen összefüggés van a háború és a halszaporulat között?

május, Németország – Az ország vezetője úgy döntött, hogy a német építészet, szobrászat és festészet azon remekeit, amelyeket nem lehet a légi háború pusztítása elől biztonságba helyezni, színes fotókon kell megörökíteni az utókornak. A színes fényképészet ötven mestere kapott megbízást a közel százezer fotó elkészítésére, és magukban találgatták, vajon melyik fotójuk lesz a műtárgyról készült utolsó.

május, Törökország – Minden 15 és 60 év közötti személy köteles megvédeni az országot, akár a levegőből, akár a szárazföldön támadó ellenséggel szemben. Egy hatvanegy éves férfi kedvetlenül fordult az ötvennyolc éves feleségéhez. Micsoda marhaság ez? Neked még kötelező megvédeni az országot, de nekem már nem?

június, Magyarország – A fővárosi cirkuszélet közismert figurája volt Zoli bohóc. Az 55 éves és egy méter magas férfi negyven esztendeje volt már az artistapályán, amikor megjelent a sárga csillag viseléséről szóló rendelet. Akkor pár napra eltűnt, majd mikor előkerült, a testével arányos, de az elrendeltnél kisebb méretű csillagot viselt, ráadásul, egy hatalmas irattáskával, amelyből önéletrajzi könyvét árulta, el is takarta. A többszörösen vétő Zoli bohócot toloncházba vitték, majd internálták.

június, Németország – Eleddig minden gyárban acélból készítettek lakatot, ám egy német mérnök olyan zárat állított elő, amelyhez csak a kulcsok és a rugók készültek acélból, a lakat többi része fából volt. Az újítás rendkívüli, egyesekben mégis kétségek ébredtek, főként azokban, akik úgy tudták, a fa gyúlékony anyag.

június, Anglia – Felhívásban figyelmeztették a lakosságot, hogy amennyiben azt hallják, hogy egy pilóta nélküli repülőgép motorja leállt, akkor számítsanak rá, hogy 5-10 másodpercen belül hatalmas robbanás várható. Ilyenkor érdemes fedett helyre húzódni. Ha lakásban vagyunk, akkor pedig előre gondoljuk végig, melyik a legvastagabb fal, és annak tövéhez kucorodjunk.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top