+ Képzőművészet

Nem kapják vissza a Fekete-tenger aranyát az orosz megszállás alatt álló múzeumok

A holland bíróság hosszú vita végére tett pontot döntésével, amely szerint a kincsek az ukrán állam tulajdonát képezik.

Ukrajnának kell visszaszolgáltatni azokat a felbecsülhetetlen értékű arany műkincseket, amelyeket holland múzeumok korábban a Krím félsziget múzeumaiból kölcsönöztek ki, de a félsziget orosz bekebelezése után tulajdonjoguk vita tárgyává vált – így döntött az ügyben eljáró holland bíróság szerdán.

A holland bíróság hosszú vita végére tett pontot döntésével, amely szerint a kincsek az ukrán állam tulajdonát képezik, és nem azt a négy krími múzeumot illetik meg, ahonnan származnak.

Az aranyleleteket krími múzeumoktól 2014 elején kölcsönözte ki az amszterdami Allard Pierson Múzeum A Krím: a Fekete-tenger aranya és titkai című kiállításhoz.

Oroszország 2014 tavaszán viszont bekebelezte a félszigetet, így a holland múzeum dilemma elé került: kinek szolgáltassa vissza az értékes tárgyakat, egy 2400 éves szkíta sisakot, kínai lakkdobozokat a Han-dinasztia korából, brossokat, ékszereket, aranyból készült kardhüvelyt és még sok minden mást.

Az immár orosz fennhatóság alá került krími múzeumok többször emlékeztették a hollandokat szerződésben vállalt visszaszolgáltatási kötelezettségükre, de Kijev is magának követelte a tárgyakat mint állami tulajdont. A holland múzeum bírósághoz fordult a jogvita eldöntése érdekében.

A bíróság érvényesnek találta a kulturális örökségről szóló UNESCO-szerződésben foglaltakat, ezért indoklása szerint az aranykincseket Kijevbe kell szállítani, amíg a Krím orosz megszállás alatt van. A döntés ellen a krími múzeumok fellebbezhetnek.

A Fekete-tenger partján talált, i. e. 6. és 2. század közötti időszakból származó tárgyakat öt ukrán közöttük négy krími – intézmény adta kölcsön a hollandiai múzeumnak. Hollandia – az Egyesült Államok többi nyugati szövetségeséhez hasonlóan nem ismeri el a Krím Oroszországhoz csatolását. A kölcsönzésről szóló szerződéseket még a zavargások előtt írták alá.  Oroszország korábban is azt követelte, hogy a kincseket egyenesen a szentpétervári Ermitázs múzeumba szállítsák.

A hollandiai múzeum által összegyűjtött tárgyak az i. e. 7. században görög uralom alá került félsziget gazdag történelmét mutatják be. Mintegy száz tárgyat állítottak ki A Krím a Fekete-tenger aranya és titkai című kiállításon. Többségük drágakő berakású arany ékszer: az ókori Görögország mitológiai alakjait idéző karperec, nyakék, gyűrű és fülbevaló, valamint fegyver. Egy kardhüvely, egy díszsisak és több kínai lakkozott fadoboz is látható volt az augusztus végén bezáró kiállításon.

 

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top