+ Gondolat

Freud különös kalandja a zsolnai zsidósággal

A szlovák tudományos élet képviselői évtizedek óta örömmel és némi büszkeséggel hivatkoznak Sigmund Freud professzor zsolnai előadására. De mi történt valójában Zsolnán?

Adam Bžoch, a Pszichoanalízis a periférián című könyv szerzője a hallatlanul izgalmas – és tanulságos! – történetet a Szlovák Intézetben tartott könyvbemutatón mesélte el.

Zsolnáról érdemes azt tudni, hogy egy szlovák lakosságú katolikus város volt, és a későbbiekben innen került ki a szlovák fasiszták jelentős hányada. Itt is, mint minden jelentős városban volt zsidó közösség, s ez meghívta 1921-ben Bécsből Freud professzort, hogy előadást tartson. A gyújtó hangú, politikai tartalmú előadásra 1921. december 21-én került sor. A zsolnai hallgatóság annyira el volt ragadtatva, hogy a beszéd a következő évben nyomtatásban is megjelent a pozsonyi C. F. Wigand kiadónál Vortrag des Professor Freud in Žilina címmel. A kiadványt katalogizálták is a Pozsonyi Egyetemi Könyvtárban, amiről tudni kell, hogy soha nem tartozott a legjobban rendezett könyvtárak közé. A múltban arra is volt példa, hogy egy-egy könyvtári példány felbukkant valamelyik antikváriumban. Ennek a rendetlenségnek „köszönhető”, hogy Freud professzor előadásának egyetlen könyvtári példánya hosszú éveken keresztül kikölcsönözhetetlen volt, s a kutatók csak a katalóguscédulával találkozhattak.

A szlovák tudománytörténészek a Zsolnán megtartott előadást integrálták a szlovák tudománytörténetbe, mondván, az előadás annak a bizonyítéka, hogy a szlovákok első kézből, magától Freud professzortól ismerhették meg a pszichoanalízist. Az előadás fontosságát tovább emelte, hogy Freud életrajzírói nem tesznek említést a zsolnai utazásról, s összegyűjtött előadásai között sem található meg a zsolnai szöveg.

A könyvbemutatón részt vett Wessely Anna is, akiről Adam Bžoch a kötet elején így ír: „A Budapesten megismert kutatók közül Wessely Anna művészettörténészre és szociológusra gondoltam a legtöbbet e könyv írása közben.” [A szerző 1998 ősze és 1999 nyara között a Collegium Budapest által biztosított keretek között kutatott.]

A könyvbemutatón részt vett Wessely Anna is, akiről Adam Bžoch a kötet elején így ír: „A Budapesten megismert kutatók közül Wessely Anna művészettörténészre és szociológusra gondoltam a legtöbbet e könyv írása közben.” [A szerző 1998 ősze és 1999 nyara között a Collegium Budapest által biztosított keretek között kutatott.]

Végül a történetet könyvében is közreadó Adam Bžoch hozzájutott az eredeti, 1922-ben megjelent kiadványhoz, s azzal kellett szembesülnie, hogy bár valóban Freud tartott előadást Zsolnán. De nem Sigmund, hanem Alexander!

Alexander Freud (1866-1943) a kérdéses időben – bátyjához hasonlóan – professzor volt, de nem pszichológiával foglalkozott, hanem a bécsi Export Főiskolán tanított, és emellett publikálta Wiener Morgenzeitungban. Az előadásnak semmilyen köze nincs a pszichoanalízishez. Nyilvánvaló, hogy akik a korábbi években a szövegre hivatkoztak, nem olvasták a szöveget, vagy ha netán mégis, akkor nem jöttek rá, hogy ki (nem) a szerző.

Freud professzor bécsi emléktáblája

Freud professzor bécsi emléktáblája

A Pszichoanalízis a periférián című kötet, mely alcíme szerint A pszichoanalízis története Szlovákiában tárgykörben kutakodik, sokkal többet tesz, mint amit vállal: igazi szellemi kalandra hívja az Olvasót, s közben bemutat olyan – magyar szempontból is izgalmas, de tökéletesen ismeretlen – figurákat, is, mint a szlovák avantgárd jelentős alakjának számító Károly/Karol Terebessy (1910-1985).

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top