+ Irodalom

Hogyan szökött ki a lány a lezárt ládából?

Egy Pilsen melletti faluban élő fiatal parasztot rövid együttélés után elhagyott csinos és fiatal felesége. A férfi és barátai a szomszédos faluba hajtottak egy szekérrel, és megálltak a lány apjának háza előtt, aki a falu bírája volt…

Furcsa sztorik a XX. századból magyar sajtócikkek alapján – 1934 a képen a Csehszlovákiai Felsőzúgó termálfürdője.

január, Mexikó – Még 1920-ban történt, hogy egy véreskezű diktátor került hatalomra, akit végül sikerült eltávolítani és száműzetésbe küldeni. Bár az emberek nem felejtettek, most mégis megkapta az engedélyt, hogy az országban tartózkodhasson. Visszatérésekor egy csapatnyi gyerek követte, akik az énektanárukat tisztelték benne.

január, Afrika – Nairobi és Daresalam között ezer kilométer telefonvezetéket feszítettek ki. A távközlés fejlesztése nem ment zökkenőmentesen, mert a bennszülöttek kivált kedvelték a fényes rézhuzalból készített karkötőket és nyakláncokat. A mérnökök válaszul kifejlesztettek egy matt és sötét színű rézötvözetet, ám az meglódította a fantáziát, és újabb ötleteket adott az ékszerkészítőknek.

január, Anglia – Egy bristoli betörőszövetkezet, amely elsősorban áruházakat rabolt ki, nagy gondokat okozott a rendőrségnek. Egy alkalommal azonban sikerült rajtaütni a társaságon, és elkapták a tetőn keresztül menekülő bandavezért is. A rendőrfőnök csak részben örült a nagy fogásnak, mert a bandavezér egyik kedvenc éttermének pincérnője volt.

február, Olaszország – Ezúttal Firenzében rendezték meg a sült gesztenye evés versenyét. Egy fiatal gesztenyeárusnő sokáig vezette a mezőnyt, ám a 402. gesztenye benyelése után elájult. Amikor az orvos nagy nehezen életet vert belé, első kérdése az volt, hogy hol tartanak a többiek, s már tömte is magába az újabb adagot. Az ájulás okozta sokk miatt jó időbe telt, mire el tudták hitetni vele, hogy nem kell többet ennie, mert megnyerte a versenyt.

február, Németország – A közönség kivált kedvelte a női bokszmeccseket, amelyeken a férfiakat túlszárnyaló vérszomjas vadsággal estek egymásnak az asszonyok. A legfelsőbb közigazgatási bíróság mégis úgy döntött, hogy betiltja a női bokszot. A bíróság férfi tagjai elsősorban a női méltóság féltették.

február, Franciaország – Egy párizsi vendéglős levelet kapott amerikai kollégájától, amelyben azt kérte, küldje el neki az itallapot. A vendéglőst furdalta a kíváncsiság. Hát még azután, hogy megtudta, sok más vendéglős is hasonló levelet kapott Amerikából. A válasz nem váratott sokáig magára: „Kedves barátom, a szesztilalom oly soká elhúzódott, hogy egyszerűen elfelejtettük az itallapkészítés művészetét. Az ifjú kollégák közül pedig sokan még nem is láttak itallapot.”

március, Csehszlovákia – Egy Pilsen melletti faluban élő fiatal parasztot rövid együttélés után elhagyott csinos és fiatal felesége. A férfi és barátai a szomszédos faluba hajtottak egy szekérrel, és megálltak a lány apjának háza előtt, aki a falu bírája volt. A lányt kicsalogatták, majd a kocsin lévő ládába zárták, és hazaszállították. A férj nagy örömében egyik áldomás után a másikat itta a cimborákkal, és csak fél óra múltán mentek a kocsihoz. Csakhogy a láda nyitva, az asszony sehol. Hogy hogyan szabadult ki, még a tárgyalás után sem mondták el a férjnek, hogy legyen min gondolkodnia a börtönben.

március, Franciaország – Bár kora tavasz volt még, a családok kiültek napfürdőzni a tengerpartra. Egyszer csak föltűnt egy alak, aki izgága módon járt-kelt közöttük, fölpiszkálta a homokot, benézett mindenhova. Akkor a férfiak rászánták magukat és kérdőre vonták. A férfi egy fényképes igazolványt mutatott föl, amelyen az állt, hogy Hivatalosan Engedélyezett Strandkutató.

március, Oroszország – Jégtörőhajó indult a veszélybe került expedíció után. Útközben a Ferenc József-föld közelében lévő Hook-szigeten letanyáztak. A letanyázás olyan jól sikerült, hogy rövid időn belül villamos obszervatóriumot, laboratóriumot hoztak létre, pajtákat, lakóházakat és fürdőket építettek. Betelepítették a háziállatokat, kutyát, szarvasmarhát, baromfit, megküzdöttek a sorozatosan támadó jegesmedvékkel, s hogy ne tudjanak róluk beszélni, nem adtak a telepnek nevet.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top