+ Irodalom

Új sláger bolondította az embereket: Láttál-e már egyenes banánt?

Ráadásul a kiadó 10 ezer fontot ígért annak, aki prezentál egy egyenes banánt. Erre egy vidéki állomásfőnök addig próbálkozott, mígnem sikerült neki kiegyenesíteni a banánt…

Furcsa hírek a XX. századból magyar sajtócikkek alapján – 1927

október, Brazília – Az elharapódzó mérges kígyók miatt létrehoztak egy telepet, ahol a pénzért behordott kígyókat megjelölték, majd lecsapolt mérgükből ellenszérumot állítottak elő. A telep vezetője egy nap arra ébredt, hogy az összes kígyó eltűnt. Ellenben délben egy helyi férfi kopogtatott az intézet kapuján, mondván, sikerült nagyobb mennyiségű hüllőt fognia. A telepvezető azonnal fölismerte a kígyóit, amit a férfi az éj leple alatt puszta kézzel fogdosott össze.

október, Anglia – A „Tárgyakat kidobni tilos!” felirat már minden vonatfülkében szerepelt, most azt tervezték a hatóságok, hogy a repülőgépeken is kiírják. Történt, hogy egy Nottingham fölött elhúzó aeroplánból kihajítottak egy petróleumos kannát, amely a Grimstoad road közelében beszakította egy ház tetejét, és a padlástól a padlóig petróleummal permetezte be. A tűzoltóság szerint nagy szerencse, hogy gyufát nem hajítottak utána.

október, Lengyelország – A Londonban élő, jómódú és lengyel származású Noz úgy döntött, hogy harminc év után meglátogatja Radomban élő szegény testvérét, akit erről jó előre értesített. A testvér, hogy méltóképp fogadja Nozt, elhatározta, hogy megtanul angolul. Egy iskolából diákot szerződtetett, és fél évig szorgalmasan tanultak. Eljött a nagy nap, a testvér Noz elé állt. Salve, frater tuus Moses, te salutat. Quid nova in familia nostra? A testvér tátott szájjal nézett rá, nem értett egy szót sem, merthogy a diák, aki tanította nem tudott angolul, a keresettől meg nem akart elesni, úgyhogy megtanította a fickót latinul.

november, Németország – Lopással gyanúsítottak egy harmincéves Stuppach-i munkást, ezért házkutatást tartottak nála. A rendőrség ezúttal csalódott a szimatában, nem találták meg a lopott holmit, de hogy ne távozzanak dolgavégezetlenül, lefoglaltak két darab nehézmozsárhoz és 18 gyalogágyúhoz való lövedéket, egy kézigránátot és két aknavetőt. A férfi nem értette, miként kerültek hozzá a kincstári eredetű fegyverek, azt sem tartotta kizártnak, hogy idén előbb jött meg a Jézuska.

november, Olaszország – A Nápoly felé vezető úton, a St. Vito kolostor közelében állt egy hatalmas síremlék, amelynek egyik oldalán ez a felirat olvasható: Minden május hó elsején reggel hat órakor arany fejem van. Sokan próbálták megfejteni a feliratot, de senkinek nem sikerült, így aztán egy idő után elült a kíváncsiság. Nem úgy szegény, ágrólszakadt emberben, aki jelzett időpontban megleste, hová veti árnyékát a síremlék, és ott ásni kezdett. Nem akart hinni a szemének. Egy egész láda aranyat talált. Hosszú életet élt meg Mantua melletti birtokán, ahol boldogan és kőgazdagon érte a halál.

november, Anglia – Új sláger bolondította a londoniakat, nem volt nap, hogy ne zengte volna be az utcákat a Látott-e már egyenes banánt? című dal. Ráadásul a kiadó 10 ezer fontot ígért annak, aki prezentál egy egyenes banánt. Erre egy vidéki állomásfőnök addig próbálkozott, mígnem sikerült neki kiegyenesíteni a banánt, lefényképezte, és a képet elhelyezte egy bank széfjében. A banán ugyan valóban egyenes volt, de a kiadó inkább elnézést kért a reklámfogásért, mintsem fizetett. A per végén az állomásfőnök kapott egy láda görbe banánt.

december, Norvégia – A kikötő sötétjében öt norvég fiatalember lopózott föl egy hajóra, hogy Barcelonába utazzanak. Amikor észrevették, hogy a hajónak egészen más az úti célja, szemlesütve jelentkeztek a kapitánynál. Na, jól van, mondta a kapitány, kaptok egy mentőcsónakot, majd evezők és élelem nélkül vízre bocsátotta őket. Finistre közelében, éhesen és kimerülve érték el a francia partokat.

december, Argentína – Különösen nagy szárazság volt Santiago del Estero tartományban, ahol kiszáradtak a folyók, kiapadtak a kutak. A mélyebbről fölhozott ivóvizet a rendőrség osztotta szét. Aerolito állomásán is hasonlóan mély kút állt, melyet a szomjúságtól elgyötört utasok megrohamoztak. A katonaság próbált rendet teremteni, ami csak azért sikerült, mert tönkre tették a kutat.

december, Ausztria – Körömszaggató hidegben, nagy erőkkel folyt a halleini cellulózgyár építése. Aztán váratlanul megenyhült az idő, és a Salzach folyó befagyott felszínén, eddig biztonsággal közlekedő munkások alatt szétnyílt a jég. A hat munkásból három megmenekült, a másik három férfi a jég alá csúszva sodródott tovább a folyóval.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top