+ Irodalom

Háromezer éves cédrust találtak Kaliforniában

A fa matuzsálem kerülete 17 méter, a magassága 116 méter. Aki megtalálta…

A XX. SZÁZAD FURCSA TÖRTÉNETEI MAGYAR SAJTÓCIKKEK ALAPJÁN – 1915

október, USA – Megkezdték a pénzügyminisztérium New York-i palotája alatt húzódó, öt emelet mélységű páncélterem építését, ahová a többnyire aranyrudakba olvasztott országvagyont rejtik. Az aranyrudak kitörő örömmel fogadták a hírt, végre visszakerülhetnek az otthonukba, a föld gyomrába.

október, Franciaország – Egy német vasutas osztag elfogott egy francia hadikutyát. A kutya nem volt hajlandó vallomást tenni, de a németek nem bántották, mert látták, hogy hamarosan kölykei lesznek. Úgy is történt, öt kis francia hadikutyának adott életet a nőstény, de a kicsiket már németül tanították ülni, ennek köszönhetően észre sem vették, hogy gyakorlatilag hadifogságban vannak.

november, Kína – A pekingi belga nagykövetség felszólítást intézett a brüsszeli borbélyokhoz, hogy vándoroljanak ki minél többen a mennyei birodalomba, mert ott nagyszerű a borbélyok keresete. Kína modern állammá vált, a férfiak levágatták copfjaikat, borotválkoztak, a nők süttették a hajukat, a borbélykultúra viszont nem tekintett vissza ősi múltra. A felszólítás után egy éjjel furcsa álmot látott a nagykövet. Belgiumban nem maradt egyetlen borbély sem, s csapzottan kóboroltak az utcán a copfos és szakállas flamandok.

november, USA – Remek szolgálatot tett az amerikai boltokban az az új tükör, amelynél az üveglap felületét 95 százalék ezüsttel és 5 százalék platinával vonták be, ugyanis így a másik oldala átlátszóvá változik, s a mit sem sejtő tolvajt észrevétlenül kifigyelhetik, amint két tábla csokit gyömöszöl a bugyijába.

november, Németország – A táplálék tárolását és tartósítását forradalmasító, szabadalmat nyert találmány született Berlinben. A krumplit egy nyolcad részére összepréselték, s ennek köszönhetően évekig elállt, sőt, felhasználáskor kísértetiesen hasonlított a friss burgonyára. Az élelmiszerek préselése előtt nagy jövő állt, a tudósok igyekeztek minél több mindent összenyomni.

december, USA – Háromezeréves cédrust találtak Kaliforniában. A kerülete 17 méter, a magassága 116 méter. Aki megtalálta ötvenegy éves és egy méter hetvenkét centi magas volt, a kerülete ismeretlen.

december, Új-Guinea – Megérkezett Új-Guineába az a huszonkét emberből álló amerikai expedíció, amely a természetrajzi múzeumban őrzött, a világ legnagyobb lepke- és rovargyűjteményéből elpusztult példányt kívánta pótolni. Az utat egy milliomos szponzorálta, abban bízva, hogy maradandó emléket állít magának a lepkék között.

december, USA – Oregon államban él és virágzik egy szekta, melynek tagjai irtóznak a civilizációtól. A gyermekeiket nem járatják iskolába, könyvet és újságot nem olvasnak, ellenben minden évben új papot választanak, aki a megválasztása után azonnal hazamegy, bezárkózik a lakásába, és kötelező jelleggel órákig sír. Ha valaki meghal, náluk ünnepnapnak számít, és nagy vigadalmat csapnak. Ha viszont gyermek születik, a pap fölkeresi a csecsemőt, és egy órácskát kitartóan sír neki.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top