+ Életmód

Orrom nyerge bé vala törve, bal könyököm összezúza ferslágom

Régi vendégkönyvében olyan neveket találunk, mint Vörösmarty Mihály, Jókai Mór, Blaha Lujza vagy Görgey Artúr.

Keresés a weben

Tata neve akkor vésődött belém, amikor az egyetemre kerültem. Szokás szerint az ország legkülönbözőbb pontjairól keveredtünk a szegedi campusra. Amikor felmerült a kérdés, ki honnan származik, majdnem mindenki utálkozva beszélt a szülővárosáról. Az egyetlen lány, aki azt mondta, imádja a helyet, ahol felnőtt, tatai volt. Most, hogy keresztül-kasul bebicikliztük a várost, már cseppet sem csodálkozom ezen.

Alig értünk be a városba, máris találtunk egy kellemes parkolót, ahol egész napra ott hagyhattuk az autót ingyen, méghozzá árnyékos helyen. Aztán kiderült, hogy a parkoló öt lépésre van a tótól, csupán egy büfésbódé-soron kellett átvágnunk, hogy elénk táruljon a látvány.

Még mindig nem sütött ki a nap, de a felhők mögül átszűrődő, szürkés fényekben is impozáns volt a nagy vízfelület. Jobbunkon a vár és az Esterházy-kastély, szemközt egy 20. század eleji épület, amelyről később kiderítettük, hogy az Eötvös József Gimnázium, balra pedig hancúrozó gyerekek és kutyák a vízben, heverésző, olvasgató felnőttek a gyepen.

Jobbra indultunk el a Tópart utcán, a látványosságok felé. Itt nincs bicikliút, sem biciklissáv, ami hétköznaponként biztosan nem zavaró, de ezen a nyár végi vasárnapon jó néhány kutyasétáltató, kocogó, biciklis, kisgyerekeket terelgető család, andalgó nyugdíjas kerülgette egymást türelmesen. Sokan voltunk, de nem volt tömeg, ennyi embert bőven elbír az Öreg-tó környéke.

Az eredetileg négy saroktornyos várnak csak a déli része áll, talán ettől is olyan barátságos, emberléptékű az épület. Luxemburgi Zsigmond építtette a 14–15. század fordulóján, aztán persze rengeteg gazdája volt az idők során, és hol a törökök robbantották fel, hol meg a Habsburgok akarták lerombolni, mígnem 1727-ben az Esterházyak kezébe került. Ők faragtak belőle romantikus várkastélyt neogótikus ablakokkal, emeleti terasszal, zárt erkéllyel.

Az Esterházyak több mint kétszáz éves jelenlétének köszönhető, hogy a szinte lakhatatlan, mocsaras területből az ország egyik legszebb települése lett.

Ők csapolták le az elmocsarasodott területeket, mederbe terelték a vadvizeket, és létrehozták a város hangulatát meghatározó két nagy tó, az Öreg-tó és a Cseke-tó mai formáját.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top