+ Ajánló

Aki a trafikrendelet miatt szokott le a dohányzásról…

sigmund freud

Messzemenő következményei lehetnek annak, ha a pénzügyminiszter megváltoztatja a dohányáruk forgalmazási rendjét.

A XX. SZÁZAD FURCSA TÖRTÉNETEI MAGYAR SAJTÓCIKKEK ALAPJÁN – 1915 – A képen S. Freud szivarozik

 április, Magyarország – A pénzügyminiszter a fertőző betegségek elterjedésének megállítása érdekében rendeletileg megtiltotta, hogy a nagyközönség cigarettákat vagy szivarokat válogasson a trafikokban. A darabonként vásárolható szivarokat az elárusító vette ki a dobozból, és így adta el a vevőnek, aki néhány alkalom után fölhagyott a dohányzással, mert elsődleges élvezetet a kotorászás nyújtott.

április, Európa, déli harctér – A polgári életében színész, baritonista főhadnagy csapatának telefonjára húsz másik telefonvonalat kapcsoltatott, s esténként operaáriákkal és pajkos kuplékkal szórakoztatta a távoli harctér lövészárkait. A hadviselt lélek ápolását olyannyira feladatának érezte, hogy húsvétkor, rendezetlen hitfelekezete ellenére szent prédikációt intézett a római katolikus legénységhez.

április, Anglia – Egyre szélesebb körökben terjedt el a hír, hogy Anglia belefáradt a háborúba. Ha a németek lemondanának Belgium megszállásáról, alapot teremtenének a béketárgyalásokra, mondta a férfi. A másik a levegőbe nézett. Szerinted mit jelent az, hogy belefáradt, egy olyan országban, ahol állandóan zöld a fű, örökké esik az eső, a köd napokig eltart, és a nők soha nem szülnek maguknál szebb utódokat?

május, Franciaország – A pezsgőgyárosok és -kereskedők memorandumot intéztek a kormányhoz a pezsgőre kivetett új adó miatt, melyben nehezményezték az üzletág ellehetetlenítését a számára amúgy is kedvezőtlen időkben. Amíg nem tudjuk, mondták, ki nyeri a háborút, nincs mire pezsgőt bontani.

május, Olaszország – Az olaszok egyszerre szembefordultak az eddig szövetséges monarchiával és a németekkel. A bonyodalom hírére a római teológiai intézetekben a szentszéki szeminárium már május közepén berekesztette a tavaszi félévet, és kiadta a hallgatók indexét. Aki úgy tervezte, hogy május második felében húz bele a tanulásba, annak örök életre szóló csalódást jelentett az első világháború.

május, Korea – Az ország vasútvonalát a japánok tartották ellenőrzés alatt, ezzel együtt minden magánszállítmányt leállítottak, és főként a kínaiakat vetették szigorú vizsgálat alá. Mi van ebben a ládában, kérdezték a kínai férfit. Hal, mondta a kínai. Nem kéne annak bűzleni, kérdezte a katona. De, válaszolta a kínai, csak az túl feltűnő lenne.

június, Olaszország – Egy prédikátor hosszú előadásban fejtegette, hogy az olasz hadsereg sikertelensége komoly összefüggést mutat a frontvonal mögött divatos erkölcstelen életvitellel. Példának okáért a tripoliszi hadjáratot emlegette, ahová tömegével szállította a kormány a könnyűvérű hölgyeket. Akkor egy bekiabáló visszavágott. Mit gondolsz, te mamlasz? Háborúba mégse viszi az ember a feleségét!

június, Írország – Az írek eddigi passzivitása nyílt angolellenességbe fordult. Dublinban és Belfastban ostromállapotot hirdettek és betiltottak mindenféle gyülekezést. Mi lesz így velünk, csiszolta az üres korsót egy rongydarabbal a kocsmáros. A háborúban hallgatnak a múzsák, mondta a művelt asszony. És sokkal kevesebb sör fogy, így a kocsmáros, mert az emberből kihozzák az állatot. Apropó, ha már itt a háború, nem vágunk le egy birkát?

június, Németország – Egy német tudós kifejlesztette a fotografáló rakétát, mellyel az ellenséges csapatok elhelyezkedéséről szinte valósághű térképet lehet készíteni. Az ötlet akkor fogant a fejében, amikor kisfia a földgömbbel játszott, és tekintet nélkül minden országot lebombázott, majd a vérengzést befejezve halálfáradtan terült el a földön.

1 hozzászólás

1 hozzászólás

  1. nonemart szerint:

    Ezt az utolsót nem Karinthy írta a kis orbánkáról ?

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top