+ Életmód

Füst és korom lepte el Berlint

A levegő szennyezése ellen küzdelemben a nagy ötletek mellett az áldozatos munkának és az apró gesztusoknak is komoly szerep jut. És van, amiről le kellene mondanunk…

A XX. SZÁZAD FURCSA TÖRTÉNETEI MAGYAR SAJTÓCIKKEK ALAPJÁN – 1914 – a képen kanadai favágók pózolnak

július, Észak-Togó – Sokáig hosszadalmas úton jutottak el egyik helyről a másikra a levelek, de mióta a német telepesek rájöttek, hogy a bennszülöttek imádják a levelet, azóta velük hordatják szét. Merthogy az írástudatlan ember számára semmi nem imponál jobban, mint az, hogy valaki ránéz egy papírlapra, és máris tudja, hogy a másik mit akart neki üzenni.

július, USA – Montana államban tizenhét törzsfőnök jelentkezett a nagy megmérettetésre, melynek végén egyikük repülőre szállhatott. A versengést Fehér Borjú nyerte, ő volt az első rézbőrű, aki a levegőbe emelkedett. Egész úton bátran és harcoshoz méltóan viselkedett, nem hányt és nem kapaszkodott.

július, Ceylon – A wedda őslakosok nem értettek a kovácsmesterséghez, ezért ha fémszerszámra volt szükségük, megformázták agyagból, és az éjszaka leple alatt a kovácsmester ajtajára akasztották a fizetséggel, egy meglőtt vaddal együtt. Másnap este visszalopakodtak az ajtóhoz, és magukhoz vették a fémszerszámot. Ha a mesternek jó napja volt, még egy kis kóstolót is csomagolt a vadpecsenyéből. Bár azt soha nem tudta, hogy a weddák vagy a kutyák vitték el.

augusztus, Magyarország – A háború első napjaiban majdnem összeomlott a budapesti villamosközlekedés, mert a kalauzok bevonultak a seregbe. Hogy a kereső családfő nélkül maradt családokat segítsék, és valamelyest saját helyzetükön is javítsanak a villamos társaságok, a kalauzfeleségeket alkalmazták kalauznak. Egy háborúnak kellett kitörnie ahhoz, mondta egy nő a megállóban, hogy a mozgó járműveken is bizonyíthassuk az alkalmasságunkat.

augusztus, Korea – A világ legdrágább legyezője nem valamely finom úrhölgy hőgutáját csillapította, hanem katonai célokat szolgált. A nyolcszáz drágagyönggyel ékesített legyezővel a főparancsnok állt ki a magaslatra, s onnan a legyező mozgatásával jelezte, hogy merre vonuljanak a csapatai. Csak az okozott olykor zavart a hadigépezetben, mikor a megfáradt parancsnok kiesett a szerepéből, és vadul meglegyezte magát.

augusztus, Németország – Az első lipcsei kutyafuttató versenyen kétszáz méter hosszú és tíz méter széles pályán loholtak a kutyák. A közönség hasonképp élvezte, mint a lóversenyt, vaskos pénzkötegek cseréltek gazdát. A kutyák tartása olcsóbb volt, mint a lovaké, és még zsoké sem kellett rá, ami nagy előnyt jelentett, hátránya viszont az, hogy így sokkal nehezebb a versenyt manipulálni.

szeptember, Svájc – Az ezer méter feletti magasságban könnyebben kerülhető az emberi hülyeség és az önpusztítás okozta halálozás, mint az alatta lévő szinteken, ám erre épp a halálozási adatok hoztak bizonyítékot. A hegyi temetőkben átlagosan sokkal több idős embert találtak, nem egy szerencsés hetven-nyolcvan évet is megélt. Egyesek szerint ennek az az oka, hogy a hidegebb levegő még éltében is jobban tartósítja az embert, a fogyasztott húshoz hasonlóan.

szeptember, Németország – Egy berlini tudós kivett egy hét szabadságot, és naphosszat üldögélt az erkélyen, ahonnan elnézte a város fölött szálló fekete és büdös füstöt. Bár tudta, hogy nincs fejlődés ipar nélkül, de komoly aggályok merültek föl benne a légszennyezést illetően. Mikor újra munkába állt, elvégzett egy kísérletet, amelyben acetont kevert az olajhoz, ami szag és füst nélkül égett el. Úgy érezte, forradalmi pillanatok ezek, de mielőtt elmondta volna bárkinek, kiment a folyosóra és elszívott egy cigarettát.

szeptember, Kanada – Hosszú évek óta élt egyedül egy favágó, ám úgy látszott, ezúttal rákacsint a szerencse, és megváltozik az élete. Az asszony, akit kiszemelt magának, szintúgy vonzódott a favágóhoz, de egyelőre várniuk kellett az esküvővel, míg végre megérkezik az asszony férje Európából, hogy hivatalosan is elváljon tőle.

 

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top