+ Tudomány

4000 éves, hegyikristályból faragott baltát találtak

A baltát 2900 méteres tengerszint feletti magasságban találták meg a Ziller-völgyi Alpokban, a Pfitscherjoch nevű hágónál.

Hegyikristályból faragott, 4000 éves baltára bukkantak az ausztriai Tirol tartományban. Az innsbrucki kutatók szerint ritkaságról és feltehetőleg világszinten is egyedülálló leletről van szó.

A baltát 2900 méteres tengerszint feletti magasságban találták meg a Ziller-völgyi Alpokban, a Pfitscherjoch nevű hágónál. Az újkőkor végén, a bronzkor elején készülhetett, ebből az időszakból egyáltalán nem maradt fenn hegyikristályból készült, nagyobb méretű lelet.

A baltát a Bregenzben található Vorarlbergi Múzeumban lehet megtekinteni, a Keleti-Alpok területének tízezer éves bányászatát bemutató tárlaton.

Az innsbrucki egyetem már több éve végez ásatási és kutatási munkálatokat Pfitscherjoch területén. Az eddig feltárt legkorábbi leletegyüttes a középső kőkorszakból, vagyis a 8. és a 6. évezred közötti időkből származó vadásztáborhely volt, ahol nemcsak tűzgyújtóhelyeket, hanem hegyikristályból és tűzkőből készült eszközöket találtak.

A későbbi időkből is számos lelet tanúskodik arról, hogy a környék igen kedvelt átkelőhely volt az Alpokban. A kutatók a terület észak-tiroli oldalán nagy mennyiségű zsírkövet találtak. A leletek arra utalnak, hogy az anyagot helyben dolgozták fel.

A régészeti leletek tanúsága szerint Pfitscherjoch területén mintegy 9000 éve már megfordultak emberek.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top