+ Film

Eszenyi Enikő: Ma annyi idős vagyok, mint Kapás Dezső, amikor eltávozott

eszenyi

Ma is megrendítő számomra, hogy milyen gyengéden szerette az édesanyját és milyen felkavaró humorral tárja elénk az ötvenes évek szörnyűségeit – meséli Eszenyi Enikő Kapás Dezsőről.

Eszenyi Enikő több kisfilmet rendez egykori mestere, Kapás Dezső novelláiból. A forgatások augusztusban kezdődnek a Vígszínház művészeinek közreműködésével. A kisfilmek önállóan is megtekinthetők, október 23-án pedig a Pesti Színházban láthatók, ahol a Vígszínház társulata az 1956-os forradalomra emlékezik.

A Vígszínház egykori rendezőjének és a Színház- és Filmművészeti Egyetem legendás tanárának, Kapás Dezsőnek híres növendékei ma is a magyar színházi élet kiváló tagjai. Olyan emlékezetes rendezések fűződnek a nevéhez, mint A Karamazov testvérek, a Kakukkfészek, A 22-es csapdája, az Equus, az Amadeus és A kopasz énekesnő.

Kapás Dezső 52 évesen hunyt el, nagyon hiányzik minden növendékének, sokat kaptunk tőle.

A pótolhatatlan színházi alkotónak több szépirodalmi publikációja is van.

Két megjelent novelláskötetében humorral kevert lírával mesél gyermekkori szorongásairól. Az Anyám halálai és a Papírkosár novellái egyedi, szatirikus hangon szólalnak meg. Régóta tervezem, hogy Dezső írásaiból filmet rendezzek

– mondta a Vígszínház igazgatója.

Eszenyi Enikő már a főiskola alatt találkozott Kapás Dezső novelláival.

Akkor még túl fiatal voltam hozzá, hogy mindent felfogjak abból, amit olvasok. Ma annyi idős vagyok, mint Dezső, amikor eltávozott, így most már tökéletesen értem őt. Ma is megrendítő számomra, hogy milyen gyengéden szerette az édesanyját és milyen felkavaró humorral tárja elénk az ötvenes évek szörnyűségeit

– mondta Eszenyi Enikő.

Kapás Dezső novelláiból ötperces kisfilmek készülnek, amelyek önállóan is megtekinthetők majd. Eszenyi Enikő elmondta, hogy a filmek forgatását augusztusban kezdik el, és a Kapás Dezső által megálmodott alakokat a társulat művészei keltik majd életre. A filmek szereplői között megtalálható Stohl András, Fesztbaum Béla, Hajduk Károly, Wunderlich József, Majsai-Nyilas Tünde, Bach Kata és Hevér Gábor.

Az operatőr Táborosi András lesz, aki nem először dolgozik a Vígszínház társulatával, Eszenyi Enikővel egy év alatt ez lesz a harmadik közös munkájuk.

A Találkozás és a Földrengés Londonban című előadások operatőreként már bizonyította, látásmódja remekül kiegészíti az én alkotói elképzeléseimet.

Az elkészült kisfilmek október 23-án, a Pesti Színház előadásában láthatók majd, amikor a Vígszínház társulata az 1956-os forradalomra emlékezik.

Az estre Dezső két tanítványát, Hegedűs D. Gézát és Gálffi Lászlót kértem fel, akik örömmel vállalták a közreműködést

– mondta Eszenyi Enikő, az előadás rendezője.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top