+ Képzőművészet

Külön termet szentelnek a Tate galériában Turner halála után talált képeinek

Ezek közé tartozik a northumberlandi Norham-kastélyt pirkadatkor ábrázoló kép is. A vélhetően 1845-ben keletkezett művet Turner életében soha nem állították ki, és sokan impresszionista alkotásként emlegetik, noha megelőzte az impresszionistákat.

Újra a londoni Tate galériában látható Joseph Mallord William Turner legszebb festményei közül néhány, többek között a Norham-kastély pirkadatkor és egy velencei látkép.

Az alkotások Észak-Amerikából tértek vissza a Tate Britain falai közé, és az intézmény ebből az alkalomból felfrissítette a 19. századi angol festő munkáit felsorakoztató tárlatát. A galériában a Turner kései munkáiból rendezett kiállítás a 2014-es év egyik művészeti szenzációja volt, csaknem 268 ezren keresték fel. Észak-Amerikában – Los Angelesben, San Franciscóban és Torontóban – félmillióan tekintették meg a műveket.

Az átalakított tárlat nyolc teremben várja az érdeklődőket a múzeum Clore-galériájában. Az egyiket például a festő Tóvidéktől az ország nyugati részén át Edinburghig tett brit utazásainak szentelték, míg egy másik az európai – németországi, itáliai és franciaországi – útjainak állít emléket. Blayney Brown, a Tate Britain 1790 és 1850 közötti művészettel foglalkozó kurátora a The Guardian című lapnak tréfálkozva megjegyezte, hogy ez a tematika nincs összefüggésben a Brexittel, Nagy-Britanniának az Európai Unióból való kilépési szándékával.

A festőnek az újból Londonban látható képei közül a szakértők külön kiemelték a velencei látképet, a Szent Benedek, Fusinára nézve címűt, amely általában összezavarja az embereket, Velencében ugyanis nincs Szent Benedek-templom. Közelebbről nézve a művet semmi sem ott van, ahol lennie kellene, ugyanis a kép azt ábrázolja, amilyennek Turner látni akarta Velencét.

St Benedetto, Looking towards Fusina exhibited 1843 Joseph Mallord William Turner 1775-1851 Accepted by the nation as part of the Turner Bequest 1856 http://www.tate.org.uk/art/work/N00534

St Benedetto, Looking towards Fusina exhibited 1843 Joseph Mallord William Turner 1775-1851

Külön termet szenteltek a művész radikális kései festményeinek, amelyeket halála után a műtermében találtak. Ezek közé tartozik a northumberlandi Norham-kastélyt pirkadatkor ábrázoló kép is. A vélhetően 1845-ben keletkezett művet Turner életében soha nem állították ki, és sokan impresszionista alkotásként emlegetik, noha megelőzte az impresszionistákat. Blayney Brown szerint elképzelhető, hogy a festő kísérletezésként készítette, és úgy vélte, túl haladó lenne mások ízlésének.

Az azonban biztos, hogy az 1840-es években sehol senki nem festett így

– mondta a kurátor.

A Tate most Turner száz művét állította ki, ami töredéke a festőtől a birtokában lévő 300 olajképnek, 36 ezer rajznak és akvarellnek. Ezzel kapcsolatban Blayney Brown azt mondta, tárlatuk valóban szerényebb méretű, de annál radikálisabb.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top