+ művészet & politika

Cikkei miatt robbanthatták fel az ukrán újságírót

Pavlo Seremet , ukrajna

Felrobbant egy személyautó szerdán Kijevben, s a benne ülő Pavlo Seremet, az Ukrajinszka Pravda hírportál ismert újságírója életét vesztette.

Felrobbant egy személyautó szerdán Kijevben, s a benne ülő Pavlo Seremet, az Ukrajinszka Pravda hírportál ismert újságírója életét vesztette.

A rendőrség előzetesen előre megfontolt szándékkal elkövetett gyilkosságnak minősítette az esetet, a fővárosi ügyészég emberölés bűntette ügyében indította meg a vizsgálatot. A hatóságok feltételezik, hogy rejtett robbanószerkezet okozta a detonációt. Zorjan Skirjak, a belügyminiszter tanácsadója azt írta a Facebook közösségi portálon, hogy vélhetően egy házilag készített, 400-600 gramm trotilnak megfelelő robbanóerejű, időzített vagy távolról működésbe hozott robbanószerkezet végzett az újságíróval.

Az újságíró a belvárosban hajtott, amikor felrobbant vele a gépkocsi. Sajtóforrások szerint Seremet a robbanást még túlélte, a helyszínre kiérkező mentőben halt bele sérüléseibe. Az autó Seremet élettársának, Olena Pritulának, a hírportál egyik társalapítójának és vezetőjének tulajdona volt, aki azonban nem tartózkodott a járműben. Kollégáik szerint az utóbbi időben mindketten panaszkodtak arra, hogy valakik megfigyelik őket.

Szevhil Muszajeva-Borovik, a hírportál főszerkesztője szerint Seremetet újságírói tevékenysége miatt ölték meg. Az Ukrajinszka Pravda alapítóját és szerkesztőjét, Heorhij Gongadzét 2000-ben gyilkolták meg minden bizonnyal politikai okokból, hivatása gyakorlása miatt. A nyugatosnak tartott hírportál rendkívül kritikus hangot ütött meg annak idején oroszbarát vezetőkkel, Leonyid Kucsma és Viktor Janukovics volt elnökökkel szemben, számtalan tényfeltáró anyagot közöltek hatalmi visszaélésekről és állami korrupciós ügyekről.

Petro Porosenko ukrán elnök a Facebookon közzétett üzenetében azt írta, hogy sokkolta őt az újságíró halála. Felszólította a hatóságokat, hogy mihamarabb kerítsék kézre a bűncselekmény elkövetőit. Jurij Lucenko főügyész szintén a Facebookon azt írta, hogy robbantásos merénylet végzett az újságíróval. Ígéretet tett arra, hogy kollégáival mindent megtesznek a bűnügy felgöngyölítésére. A helyszíni vizsgálatba bekapcsolódott az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) is.

Pavlo Seremet a fehérorosz fővárosban, Minszkben született 1971. november 28-án. A Szovjetunió felbomlása után előbb fehérorosz, majd orosz állampolgár lett. Az elmúlt öt évben Kijevben élt, de megtartotta orosz állampolgárságát. Történész szakon tanult három kurzuson át a fehérorosz állami egyetemen, de nem fejezte be, hanem átment a közgazdasági egyetemre, ahol nemzetközi gazdasági kapcsolatok szakon szerzett diplomát. Főként televíziós újságíróként vált ismertté. A kilencvenes években a fehérorosz médiában dolgozott, Aljakszandr Lukasenka elnök rendszerének ellenzőjeként jellemezte magát. A kilencvenes évek végétől több orosz televíziónak, köztük az ORT-nek dolgozott, tudósítóként, szerkesztőként, illetve műsorvezetőként. 2012-től lett saját blogja az Ukrajinszka Pravda ukrán hírportálon, majd egy történelmi ismeretterjesztő weboldalt is alapított. 2015 szeptemberétől 2016 áprilisáig az ukrajnai Vesztyi hírrádió egyik műsorvezetője volt.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top