+ Irodalom

Hasznos tippek kalózok ellen

iszkiri

Mit tennél akkor, ha csak a padláson akarnál szétnézni, de hirtelen a tengeren találnád magad, ahogyan vérszomjas kalózokkal kell megküzdened? A válasz egyszerű: táncolj és énekelj!

Mit tennél akkor, ha csak a padláson akarnál szétnézni, de hirtelen a tengeren találnád magad, ahogyan vérszomjas kalózokkal kell megküzdened? A válasz egyszerű: táncolj és énekelj!

Baraczka Gergő és az Iszkiri zenekar: Varázsdoboz (CD és mesekönyv). Rézbong, 2016.

A 2011 óta létező Iszkiri zenekar különleges kiadvánnyal jelentkezett: a Varázsdoboz egy mesekönyv, amelyet az együttes énekese, Baraczka Gergő írt, de a könyvhöz jár egy CD is, amin 19 Iszkiri-dal hallható. A lemezen található dalok ráadásul kapcsolódnak a meséhez, ugyanis ezek a dalok a történet különböző meghatározott pontjain hangzanak el, de persze a dalok önállóan is megállják a helyüket, hiszen mégsem egy musicalről van szó.

Az Iszkiri zenekar tagjai mindennapjaikat is a gyerekek között töltik, gyakorló apukaként és tanárokként egyaránt. A gyerekzene alapvetése, hogy ugyanolyan komolyan kell venni a hallgatókat, mintha felnőtteknek szólnának a dalok. Ezzel az Iszkiri tökéletesen tisztában van: a dalok viccesek, érthetőek, de közük sincs a gügyögéshez, egy-két helyen pedig még apa fiatalkorának slágereit is megidézik.

Lehet, hogy ezért is jutott eszembe a dalokról kissé a They Might Be Giants nevű amerikai zenekar, amely a ’90-es évek elején aratta legnagyobb sikereiket stílusokon átívelő dalaival. Ahogyan azonban a közönségük is a zenekarral együtt öregedett, és a tagok is apák lettek, hirtelen gyereklemezeket kezdtek kiadni, amikkel a Giants új lendületet vett. Ők is komolyan vették a feladatot, ahogyan az Iszkiri is, akik igazán igényes és változatos lemezt készítettek a mese mellé.

A zenés lemez beharangozó videója:

A mesében három testvér történetét követhetjük a nyomon. Fanni, Berci és Bori a vakáció egyik közepesen unalmas napján apukájuk rejtélyes varázsdobozát találják meg a padláson. A varázsdobozból egy furcsa és kissé nárcisztikus szerzet ugrik elő, Csiri bá’, aki hét próba elé állítja a gyerekeket, hogy elnyerjék méltó jutalmukat. A tét nem kicsi, ugyanis ha a gyerekek nem állják ki a próbákat, kénytelenek a varázsvilágban maradni. Útjuk során a gyerekek találkoznak egy kissé ügyefogyott robottal, egy szótlan indiánnal, egy karatepocokkal, a hatalmas orrú Füllent Elekkel és még számtalan furcsa lénnyel. Szerencsére a gyerekek elég talpraesettek és leleményesek, de időnként elég rázós helyzetekbe kerülnek: például ki tudja, mi a teendő, ha az ember egy tengeri csatába keveredik félelmetes kalózokkal?

Baraczka Gergő humorral átszőtt szövege kifejezetten élvezetes, ami egyszerre jelenthet élményt a gyerekeknek és a szülőknek is. A változatos próbák, a logisztorikra emlékezető meglepő megoldások, és a különböző világok nagyon izgalmasak, ráadásul a könyvet a jellegzetes stílusú Igor Lazin illusztrálta, akit már többször is méltattunk itt a Librariuson. Ő illusztrálta Király Levente kötetét, Dolák-Saly Róbert kutyás-macskás verseit, Kollár-Klemencz László Kistehén-mesekönyvét (interjúnk itt), valamint ő készítette a Mancs-film animációit is.

Az Iszkiri zenekar könyve és lemeze tökéletes lehet olyan unalmas nyári napokra, mint amilyenen a gyerekek is a kalandok közé keverednek. De a Varázsdoboz nemcsak nyáron, hanem egész évben jó mulatság lehet óvodásoknak és kisiskolásoknak, meg persze a szülőknek. Kalandra fel!

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top