+ Képzőművészet

Június végén jön Modigliani a Nemzeti Galériába

Modigliani életét övező mítoszok, az árveréseken elért rekordárak gyakran elterelik a figyelmet az alkotó valódi művészi teljesítményéről. Egészen pontosan arról, hogy Modigliani úgy vált az európai modernizmus egyik legfontosabb mesterévé, hogy valójában soha nem tért el a klasszikus műfajoktól és a klasszikus formálástól.

Június végén nagyszabású Modigliani életmű-kiállítás nyílik a Magyar Nemzeti Galériában. Az észak-franciaországi Villeneuve d’Ascq Modern Művészeti Múzeuma (LaM) után második helyszínként Budapesten látható az olasz alkotó munkásságát bemutató tárlat. A több mint nyolcvan alkotást – szobrokat, portrékat és aktokat – felvonultató kiállításra a világ több nagy múzeuma és magángyűjteménye kölcsönzött műveket – írja a Magyar Nemzeti Galéria.

A nagyszabású tárlat szobrokon, festményeken és rajzokon mutatja be Amedeo Modigliani (1884–1920) életművének főbb korszakait és stilisztikai fordulatait, a kortársakhoz fűződő kapcsolatát. Modigliani életét övező mítoszok, az árveréseken elért rekordárak gyakran elterelik a figyelmet az alkotó valódi művészi teljesítményéről. Egészen pontosan arról, hogy Modigliani úgy vált az európai modernizmus egyik legfontosabb mesterévé, hogy valójában soha nem tért el a klasszikus műfajoktól és a klasszikus formálástól. A kiállításon látható szobrok, portrék és aktok öt nagyobb szekcióba csoportosítva mutatják be az egyéni utat járó művész munkásságának sokrétűségét.

A kiállítás a budapesti Szépművészeti Múzem – Magyar Nemzeti Galéria, a Réunion des musées nationaux – Grand Palais és a Villeneuve d’Ascq-i LaM és a helsinki Ateneum Art Museum együttműködésében, valamint a Musée de l’Orangerie szakmai támogatásával és a és a Musée national d’art moderne – Centre Pompidou  kiemelt kölcsönzésével valósult meg.

Ezen kívül jelentős műtárgyak érkeztek még a Musée national Picasso-Paris, a bécsi Albertina, az amszterdami Rijksmuseum, a jeruzsálemi Izrael Múzeum, a párizsi Musée du Louvre, illetve az egyesült államokbeli Philadelphia Museum of Art és a Dallas Museum of Art gyűjteményéből is.

A tárlatot kétnyelvű (magyar-angol) katalógus kíséri.

1 hozzászólás

1 hozzászólás

  1. Horst Bakker szerint:

    Vajon ezt is kölcsönadják majd Habonynak, hogy legyen mire recskáznia?

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top