+ Irodalom

Hatalmas lila gemkapcsokkal hirdetik a kiállítást – fotók

A kiállítás kurátora, Nagy T. Katalin művészettörténész képzőművészeket, költőket és írókat kért fel, hogy válasszák ki a gyűjtemény egy-egy darabját, és azt gémkapcsozzák meg egy régebben, vagy újabban készült művükkel.

GÉM/GAMEkapocs címmel, a debreceni Antal-Lusztig gyűjtemény újabb kollekcióját szokatlan aspektusból bemutató kiállítást nyitottak meg szombaton a Modem Modern és Kortárs Művészeti Központban.

Az idén 10 éves Modem első kiállítását is a helyi műgyűjtő Antal Péter gyűjteményéből nyitották meg. Az Antal-Lusztig gyűjtemény egy-egy válogatása azóta is folyamatosan jelen van a Modem-ben, s a gyűjtővel kötött újabb megállapodás eredményeként az elkövetkező években is újabb és újabb alkotásokat ismerhet meg a közönség a nemzetközi hírű gyűjteményből.

gemkapocs modem 2

A szombaton megnyitott kiállításon nemcsak az Antal-Lusztig gyűjtemény már ismert darabjai szerepelnek, hanem számos vendégmű is. A kiállítás kurátora, Nagy T. Katalin művészettörténész képzőművészeket, költőket és írókat kért fel, hogy válasszák ki a gyűjtemény egy-egy darabját, és azt „gémkapcsozzák meg” egy régebben, vagy újabban készült művükkel. A „gémkapcsozás” eredményeképpen műpárok születtek: a kiválasztott művek mellett megjelenő alkotások hol reflexiók, hol asszociációk, hol interpretációk, hol parafrázisok.

Kicsiny Balázs és Szijj Ferenc közös munkája, például:

gemkapocs 3

Kicsiny Balázs: John Argyll hercege

Szijj Ferenc

Ritka pillanat

(részlet)

Mindig van ott egy küszöb,
mintha letettek volna
egy fejszét, élével felfelé,
nem juthatok át, pedig
talán nekem szólt régen
egyszer egy hívás
rengeteg ember közül,
csak akkor még nem tudtam,
mit jelent a név, az érintés,
szorítás vagy taszítás,
a ritka pillanat.

A képzőművészek közül sokan olyan művészt választottak, akitől fiatalon tanultak, vagy akit tiszteletbeli mesternek tartanak. Így kerülhettek egymás mellé Barcsay Jenő és Maurer Dóra, Ferenczy Noémi és Lovas Ilona, Nagy Balogh János és Gerber Pál, Markó Károly és Szurcsik József, Vilt Tibor és Swierkiewicz Róbert egy-egy műve.

A kiállítás nemcsak látható, hanem „hallható” alkotásokat is felsorakoztat: Aba-Novák Vilmos művét Markó Béla, Tóth Menyhértét Jász Attila, Seres Lászlóét Kabay Lóránt, feLugossy Lászlóét Nagy Zopán, Palkó Tiborét Áfra János látta el egy-egy költeménnyel.

A GÉM/GAMEkapocs kiállítás szakmai megnyitóját Pataki Gábor művészettörténész tartotta a Modem belső udvarában. A december 31-ig megtekinthető tárlatot nagyméretű lila gémkapcsok hirdetik Debrecen közterein.

 

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top