+ Irodalom

Dalmáciában megtalálták a hunok titkos kódexét

Azon kevesek közül, akik hallottak a könyvről, a többség azt gondolta, hogy nem létezik, csak legenda. Ráadásul, amikor előkerült, akkor még meg is kellett fejteni…

Ősi János: A Lovagkirály öröksége (Könyves Kálmán regénye) – Rézbong kiadó, 2016 – illusztrálta P. Szathmáry István – 282 oldal, kemény táblás kötés – ISBN 978-615-5475-13-9

A Lovagkirály öröksége végre – legalább részben – választ ad azokra a kérdésekre, melyeket a csodálatos kard és a misztikus kódex kapcsán feltett magának az Olvasó a Lovagkirály keresztje és a Kard és Kódex című regények után. Mert bármennyire is élveztük az előző két kötetet, s bármennyire is elpatkolt a főhős a második kötet végén, mégis az olvasásélménynek volt egyfajta coitus interruptus jellege: pont a kardról és a kódexről nem tudtunk meg túl sokat.

Ősi János – Szent László halála után – értelemszerűen új főhőst választott magának, s meglepő módon ez nem az alcím által sugallt Könyves Kálmán király, hanem a titokzatos kard, melynek útját végigkövethetjük a regényben.

P. Szathmáry István munkái

P. Szathmáry István munkái

A történelmi forrásokra támaszkodó, de azoktól bártan el is szakadó, kalandos történet a legendásan csúf Könyves Kálmán trónra kerülésének előkészületeivel kezdődik. A testi adottságokkal egyből tisztában lehetünk:

…úgy lógott rajta a dísztelen ruha, mint egy vállfán. Nagy, barna szemei zavartan csillogtak. Lenőtt, fekete haja csomókban lógott, de nem volt varkocsokba fogva, mint a pogányoknak. Szakállt viselt, de azt sem ápolta eléggé gondosan, nem nyíratta egyforma hosszúra, mint a nyugati lovagok. Így szőrszálai olyan összevissza lógtak az álláról, mint a csorba fésű fogai…

…és a külcsín a királykodás alatt sem változik. (Könyves Kálmán így jut el a nászágyig). A király ráadásul nem csak a külseje, de a jelleme miatt is halmozottan hátrányos helyzetűnek számít. Bár tisztában van céljaival, s gyakran – mint Dalmácia elfoglalása esetében – megteszi a szükséges lépéseket, mégis mintha túlzottan befolyásolható lenne. Döntései mögött gyakran arra méltatlan személyek állnak, például Lőrinc, a kéjsóvár káplán, akinek megszállottságig menő szexuális vágyai a kard történetére is hatással vannak, és a kódex sorsát is megpecsételik.

Pedig, mint arra a címben már utaltam, végre előkerül („színre lép”) a kódex, és a király, mint jóféle „könyves ember” nekilát a megfejtésének is, hiszen a könyvből kiderülhet, hogy hol van Attila kardja. Ki is derül:

Kálmán nem akart hinni a szemének. Tévedésnek vélte a kódex minden megfejtett sorát. Ám Lőrinc megnyugtatta, hogy nem téved.

A kódexnek köszönhetően a kard, amiről a legendák szóltak, s amiért uralkodók adták volna oda a fél heréjüket, Kálmán kezébe kerül… egy rövid időre, hogy aztán, a regény végén újra eltűnjön a szemünk elől. Talán örökre.

Ősi János ezzel a regénnyel – mely akár lezárása is lehet a történetnek – egészen új színt vitt a magyar történelmi kalandregények világába, az általa megformált karakterek (Édua, Pál, Lőrinc, Álmos herceg, és a regény végén megvakított Béla) közel hozzák az olvasóhoz a történelmi kort, s valószínűleg elég pontosan megmutatják azt is, hogy a dalmát városokhoz képest miféle porfészek akkoriban Székesfehérvár.

***

A Lovagkirály öröksége magával ragadó olvasmány, de – őszintén! – abban csak reménykedni merek, hogy a regény fikciója a jövőben nem kerül át az áltudományos, magát mélymagyarnak valló hazugsággyárba, ahol oly sok bornírtságot formáltak már áfiummá. S hogy aggodalmam ne tűnjön légből kapottnak, megjegyzem, hogy kevéske keresgéléssel arról is találhatunk tanulmányt(!), hogy Homérosz magyar volt.

3 hozzászólás

3 Comments

 1. galadriel szerint:

  Az utolsó bekezdéssel tökéletesen egyetértek – ennek fényében érthetetlen a cikk hatásvadász címe…

  • Torok Zsolt szerint:

   ezt a blőd szöveget kinek a farkincájából szopiztad ???

   • galadriel szerint:

    Kedves nem létező Török Zsolt! Más magyarázatát nem látom, mert egy automatát be lehet állítani arra, hogy mindig-mindenre a fenti épületes szöveget lökje be, de ilyen síkhülye senki sem lehet (tekintve, hogy egész más témában, máshol, máskor írt kommentemre ugyanezt az intelligens, témára reflektáló hozzászólást kaptam)..

Hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy * for Click to select the duration you give consent until.

Népszerűek

To Top