+ Irodalom

Bakker, ez zseniális. Itt kortárs magyar versekhez csinálnak videót

Miközben itthon számos irodalmi folyóirat és portál – anyagi forrás híján csőd közeli állapotban – a túlélésért küzd, azonközben Kolozsváron három lelkes fiatal arra szövetkezett, hogy videóetűdökkel népszerűsítse a kortárs magyar költészetet.

Miközben itthon számos irodalmi folyóirat és portál – anyagi forrás híján csőd közeli állapotban – a túlélésért küzd, azonközben Kolozsváron három lelkes fiatal arra szövetkezett, hogy videóetűdökkel népszerűsítse a kortárs magyar költészetet. Első videóik egyikét Röhrig Géza Éhség című verse ihlette.

  • ,,Az esztétikum átélt elsajátításának hatására az ember képes felülemelkedni saját személyes világán, és megtisztulva, magasabb szintre emelkedve már egy nagyobb közösség, a polisz tagjaként szemléli önmagát. Az esztétikum átélt elsajátítása segítheti hozzá az embert ahhoz, hogy magatartásában az erkölcsi jót megvalósítsa.” (Arisztotelész)

Versnitt_Fb

A Versnitt projektet, amely eredeti, új megközelítésben foglalkozik az irodalommal, Gergely Borbála, Kulcsár Árpád és Novák Péter Sámuel jegyzi.  ,,Egyelőre Kolozsvárról csináljuk, itt, illetve Kolozsvár környékén forgattuk az eddigi videókat is” – mondja Árpád.

Kulcsár Árpád, Gergely Borbála és Novák Péter Sámuel

Kulcsár Árpád, Gergely Borbála és Novák Péter Sámuel

,,Egyikünk sem kolozsvári. Vizuális szakemberünk, Borbála, Erasmus programmal Szegedről jött ide tanulni. Később, miután Szegeden Vizuális Kultúratudományok szakon megszerezte a mesteri fokozatot, visszajött diploma utáni Erasmusszal, és együtt dolgoztunk a Transindexnél. Ő volt a kultúraszerkesztő. Egyszersmind költő”.

,,Péter, a videós, rendező – bár a szerepek össze szoktak keveredni – pesti srác, de most Kolozsváron tanul. Újságíróként dolgoztam vele több projektben, aztán fölvetettem neki a Versnitt gondolatát, és lelkes volt. Az ötletek általában tőlem származnak” – folytatja Kulcsár. ,,Mondhatni, én is költő vagyok.”

A projektről így vall: ,,Mindig is zavart minket, ahogyan a videók a verseket kezelik: általában kiáll egy csokornyakkendős színész, és minél nagyobb pátosszal, felszínes átéléssel előadja a szöveget. Szerintünk több lehetőség van a megjelenítésre, a kép és fogalom közötti kapcsolatok szövevényesebbek, izgalmasabbak. Igyekszünk hát kísérletiek lenni, nem a vers képi világát adni vissza egy másik képi világban. És sosem fogjuk elszavaltatni a verseket a hagyományos formában, ez egészen biztos.”

  • ,,A versek ajándékok, lehetőségek, melyeket maximálisan ki kell használni az embernek. Ha valaki képes egy-egy költemény lényegét meglátni, az előtt millió-egy apró titok tárul fel. Megnyílnak előtte a világmindenség, a szív, az értelem titkai.” (Kovács Nikolett szeghalmi középiskolás)

A Versnitt közösséghez ITT lehet csatlakozni.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top