+ Sztori

Einstein, a művész és barát

Einstein, aki maga is muzsikált, csodálta a magyarok zenei tehetségét. Amerikában megismerkedett a Budapestről származó Edwin Bachmann hegedűművésszel, és meghívta játszani a kvartettjébe. Élethosszig tartó barátságot kötöttek.

Közismert, hogy Albert Einstein, az újkori tudomány legnagyobb gondolkodója rajongott a zenéért, különösen Mozart szonátáiért, Haydnért, és gyerekkorától kezdve hegedült. Azonban az kevésbé köztudott, hogy haláláig szoros barátság fűzte Edwin Bachmannhoz, a Budapesten született világhírű hegedűművészhez.

Einsteint Amerikába érkezésekor az újságírók kócos hajú, különös fekete nadrágot viselő kedves emberként jellemezték, aki bárhova is ment, magával vitte a hegedűtokját. A zene szeretete hozta össze többek között Edwin Bachmannal, a magyar származású világhírű hegedűművésszel, Arturo Toscanini nagy felfedezettjével – írja a Kibic.

A tudós csodálta a magyarok zenei tehetségét, csodálta Budapestet, ahonnan számos híres muzsikust ismert személyesen, például Ormándy Jenőt, Doráti Antalt, Solti Györgyöt, Széll Györgyöt.

Edwin Bachmann

Edwin Bachmann Budapesten, az 1930-as években (forrás:centropa.hu)

Edwin Bachmann (a Rumbach utcai zsinagóga egykori főkántorának Ödön fia)  Budapesten született 1890-ben. A National Broadcasting Company prímhegedűseként 1921-ben Amerikában ismerkedett meg Albert Einsteinnel, és meghívást kapott zenekarába, az Einstein-kvartettbe. Barátságukról az alábbi – a Centropa honlapján olvasható – történetet osztotta meg Bachmann unokahúga, Büchlerné Krämer Mária:

„Nagybátyám az Einstein-kvartettben is játszott. Remek történetei voltak Einsteinről, nagyon jó barátok voltak. Például hetenként jöttek össze, ha jól emlékszem, Einstein lakásában. Amikor festették a lakást, és az egész család szállodába költözött, Einstein nem volt hajlandó beköltözni velük. Kiment a cselédszobába, és ott lakott. Eljött az a nap, mikor összejött a kvartett, mindenki hozta a kottaállványt és a hangszert, és kiderült, hogy nem férnek el. Olyan kicsi a cselédszoba, hogy nem férnek el a kottaállványokkal.

Azt mondta Einstein, pillanat, uraim, ez az én mesterségem. Leült, kiszámította, hogy melyik állványt hogy kell állítani milliméternyi pontossággal, és elfértek.

Edwin Bachmann Einsteinhez hasonlóan sokoldalú volt.

A hegedülés mellett a régi könyvek és nyomtatványok is érdekelték, szép gyűjteménye volt belőlük, amelyet a Dallasi Egyetemnek ajándékozott.

Az Edwin Bachmann Gyűjtemény (Edwin Bachmann Collection) több mint 600 XVIII. és XIX. századi nyomtatott, illetve kéziratos zenei anyagot, első vagy korai kiadású könyvet, levelet tartalmaz. Többek közt Händel, J. S. Bach, C. P. E. Bach, Albrechtsberger, Gluck, Mozart, Haydn, Beethoven, Schubert, Weber, Mendelssohn, Chopin, Schumann, Liszt, Wagner, Verdi, Franck, Brahms, Dvorzak, Debussy anyagait. A gyűjtemény az austini University of Texas egyik könyvtárában lelhető fel.

Nagy rajongója volt a művészettörténetnek és a szép festményeknek. Képszakértő lett, előkelő képüzleteknek, galériáknak, dolgozott; ha híres festményt kerestek valaki számára, ő tudta, hol lehet megtalálni. Toscanini kedvéért tökéletesen megtanult olaszul, és rendszeresen tudósított egy olasz lapot az amerikai zenei életről. Barátsága Einsteinnel a tudós 1955-ben bekövetkezett haláláig megmaradt.

Forrás: akibic.hu/Czingel Szilvia

A nyitóképen az Einstein-kvartett (forrás: centropa.hu)

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top