+ Színház

Haza lehet térni ennyi idő után?

Hogyan lehet kiskamaszoknak beszélni identitásváltásról, elszakadásról? Van-e visszaút a rég elhagyott szülőkhöz? És hogy tudsz erről beszélni egy kisgyerekkel?

Hogyan lehet kiskamaszokkal beszélni indentitásváltásról, a szülőktől való elszakadásról? Erre próbál választ adni a Kerekasztal Színházi Nevelési Központ és a Bohócok a Láthatáron Csoport A hetedik égig című előadása.

hajós zsuzsa

A 13-15 éveseknek szóló komplex színházi nevelési előadást Holdosi József Cigánymózes című kisregénye ihlette. A roma származású író legtöbb műve arról szól, hogy ő miként próbált másképp élni, mint ahogyan felnőtt. A Cigánymózes alapdilemmája is ez, ebből az alaphelyzetből kiindulva improvizáltak a színészekkel, és így készült el az előadás szövegkönyve – mondta el Hajós Zsuzsa, a darab rendezője és írója.

Az előadás az otthonról való elszakadás, a determinációktól való megszabadulás témakörével foglalkozik. Az előadással azt szeretnék megmutatni, hogy vannak olyan problémák, amelyekben egyformán osztoznak a cigánysoron élő és a középrétegből származó kamasz, ezzel felerősítve az azonosulás érzését a nézőkben. Ezért nem derül ki a darab elején, hanem csak a történet előrehaladtával az, hogy a főszereplő, Bibi cigánylány.

A színházi nevelési előadás azt jelenti, hogy a dramaturgiában figyelembe veszik a gyerekek részvételét: tehát úgy építik fel a folyamatot, hogy a diákok válaszai, gondolatai beépüljenek a történetbe, valamint igyekeznek minél több kapcsolódást találni az eseménysorozat és a résztvevők között – fogalmazott a rendező.

Színházi_nevelési_program

Az alapszituáció szerint a főszereplő 29 éves nő kilenc éve nem látta az édesanyját, de ez csak akkor tudatosul benne, amikor azt hallja 5 éves kislányától, hogy neki nincs nagymamája. A foglalkozáson a gyerekek reakciói, válaszai alapján azt próbálják megfejteni, hogy ez hogyan és miért történt, majd megoldásokat keresnek arra, hogy haza lehet-e menni meglátogatni az édesanyát vagy sem. Hajós Zsuzsa szerint változó, hogy ki hány éves korában jut el arra a szintre, hogy a szüleitől való elszakadáson járjon az agya. De bármi is a téma, minden előadás más és más, függ az osztályoktól és a gyerekektől – fűzte hozzá.

Az előadásban Bibit Manyasz Erika, az anyát Feuer Yvette színész-drámatanár alakítja, dramaturg Sára Eszter. A társulat osztályterem-előadásai a közép- és általános iskolai osztályoknak ingyenesek.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top