+ Képzőművészet

Hatalmas összeggel támogatják civilek a múzeumot

Történetének legnagyobb adományát kapta civil alapítványoktól a kortárs képzőművészeti múzeum.

Összesen másfél millió dollárt, átszámolva körülbelül 420 millió forintot adományozott három civil alapítvány a chicagói Reneszánsz Társaságnak. A társaságot 1915-ben alapította az Chicagói Egyetem néhány hallgatója, azzal a szándékkal, hogy bemutassák és megőrizzék az utókornak az erre érdemesnek ítélt kortárs képzőművészeti alkotásokat. Az egyetem campusán működő múzeum azóta is évente négy-öt kiállítás szervez nemzetközi és amerikai művészek munkáiból. 1915-ös megalapításával a Reneszánsz Társaság az egyik legelső intézmény a kontinensen, amelyik kizárólag kortárs művészettel foglalkozik.

Reneszánsz Társaság Chicago

Az évek során olyan azóta olyan a modernitás klasszikusaivá vált szerzők munkáit mutatták be, mint Picasso, Braque, Klee, Diego Rivera vagy Magritte. 1939-ben pedig önálló kiállítást szerveztek az akkor 44 éves Moholy-Nagy Lászlónak is.

A kortárs képzőművészeti tárlatok mellett a társaság egyebek mellett koncerteknek, performanszoknak, irodalmi felolvasóeseteknek, és különböző művészeti témájú előadásoknak is helyet ad. Így tartott előadást a társaság szervezésében Prokofjev, Edith Stein vagy Leonard Bernstein.

Solveig Øvstebø, a társaság jelenlegi vezetője elmondta, ez a múzeum történetének eddigi legnagyobb adománya, ami három civil szervezet, egyenként 500 ezer dolláros felajánlásából jött össze.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top