+ Irodalom

Rábukkantak az írónő gyilkossági ügyről szóló cikkére

Harper Lee

Harper Lee az állam történetében valaha elkövetett legkülönlegesebb gyilkossági ügynek nevezte a bűnügyet, amelyről cikket írt.

Előkerült Harper Lee egy 1960-ból származó cikke, amelyet az írónő annak a gyilkosságnak szentelt, amelyet Truman Capote Hidegvérrel című regényében örökített meg. A cikkre Charles J. Shields, a közelmúltban elhunyt Lee életrajzírója bukkant rá.

Shields az FBI magazinjában, a Grapevine 1960. márciusi számában találta meg a cikket, amely alatt nem szerepel Lee neve. A riport a Clutter család meggyilkolásának körülményeiről szólt. Lee és Truman Capote gyerekkoruk óta barátok voltak, az írónő segített Capotenak a bűnüggyel kapcsolatos anyaggyűjtésben – ismertette a részleteket a The Independent brit napilap.
Herb és Bonnie Cluttert, valamint tinédzser gyerekeiket, Nancyt és Kenyont kansasi otthonukban ölte meg Dick Hickock és Perry Edward Smith 1959-ben.

Lee a cikkben „az állam történetében valaha elkövetett legkülönlegesebb gyilkossági ügynek” nevezte a bűnügyet. A riportban az FBI nyomozását vezető detektívet, Alvin Deweyt is megszólaltatta.
Shields akkor akadt rá az eddig ismeretlen cikkre, amikor Lee-ről 2006-ban megjelent nagysikerű életrajzi kötetének frissítésén és kibővítésén dolgozott.
Shieldst az vezette nyomra, hogy a korabeli kansasi újságokat átvizsgálva talált egy írást a Garden City Telegramban Dolores Hope-tól, akiről az életrajzíró tudta, hogy Lee barátnője volt. Hope annak idején úgy harangozta be a Grapevine-ben megjelenő cikket, hogy az egy fiatal író, Nelle Harper Lee munkája, aki Truman Capotevel érkezett Garden Citybe, hogy anyagot gyűjtsön a Clutter ügyről Capote egy New Yorker magazin számára készülő írásához. Hope azt is megemlítette, hogy Lee „első regénye kiadás előtt áll, tavasszal jelenik meg, és az előzetes jelentések szerint sikerre számíthat”.  A könyv, amelyre Hope utalt, a Ne bántsátok a feketerigót! című regény volt.
Lee cikkét a Grapevine májusban ismét közölni fogja. Shields pedig a Henry Holt kiadónál kedden megjelent Mockingbird: a Portrait of Harper Lee: From Scout to Go Set a Watchman című kibővített életrajzi kötetében számol be az írásról.

 

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top