+ Irodalom

Ki kapja meg az első Hazai Attila Irodalmi Díjat?

A Hazai Attila alapítvány célja a hagyaték gondozása mellett, hogy évente elismerésben és támogatásban részesítsen egy-egy pályakezdő vagy középgenerációs írót, aki Hazai Attilához hasonlóan szuverén, újító, kísérletező és kockázatvállaló szerző

Új szakmai elismerés a magyar irodalmi életben: Hazai Attila Irodalmi Díj

Megalakult a szakmai zsűri, amely a következő hetekben eldönti, ki veheti át az első Hazai Attila Irodalmi Díjat. Az elismerést a Hazai Attila Alapítvány hozta létre azzal a céllal, hogy ezen a módon is ápolja a fiatalon elhunyt író emlékét, segítse a hozzá hasonlóan nyitott, újító szellemiségű szerzőket.

Az alapítvány elnöke Garaczi László, a kuratórium tagja az alapító Hazai Éva, továbbá Németh Gábor és Podmaniczky Szilárd. Az általuk felkért zsűri tagjai: Nagy Gabriella, Parti Nagy Lajos, Szegő János és Szilasi László. A díjazott kiválasztása során az alapítvány kuratóriuma egy közös szavazattal vesz részt a döntésben.

A Kortárs Írói Alapítvány Hazai Attila Emlékére 2012 őszén, az író halálának évében jött létre édesanyja, Hazai Éva kezdeményezésére. Az alapítvány célja a hagyaték gondozása mellett, hogy évente elismerésben és támogatásban részesítsen egy-egy pályakezdő vagy középgenerációs írót, aki Hazai Attilához hasonlóan szuverén, újító, kísérletező és kockázatvállaló szerző, jelentős művel hívta már fel magára a figyelmet, és akire szintén jellemző a társművészetek iránti nyitottság, fogékonyság.

Az alapítvány által létrehozott Hazai Attila Irodalmi Díj 500.000,- forint pénzjutalommal jár, átadására minden évben Hazai Attila születésnapja alkalmából kerül sor.

A kuratórium és a zsűri tagjai a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon hozzák nyilvánosságra, hogy ki veheti át első alkalommal a Hazai Attila Irodalmi Díjat.

A program időpontja és helyszíne: 2016. április 23-a, 1100 óra, Kner Imre terem.

A díjátadó est 2016. április 29-én 19
00 órakor lesz a Nyitott Műhelyben
(Budapest, XII., Ráth György u. 4.)

Hazai Attila (1967—2012) Budapesten született, 1992-ben végzett az ELTE Bölcsészettudományi karán, angol szakon. Dolgozott angoltanárként, szinkrondramaturgként, szinkrontolmácsként és reklámszövegíróként. A Link Budapest című internetes folyóirat szerkesztője volt. 1990-től publikált irodalmi lapokban, antológiákban. 2000–2004 között a Szépírók Társaságának alelnöke volt.

Könyvei:

Műfordítások:

  • Raymond Carver: Nem ők a te férjed, novellák, Kalligram, 1995.
    (Barabás Andrással, Fazekas Péterrel, Matolcsi Gáborral, Pintér Annával, Puszta Dórával, Rupp Anikóval, Vajda Rózával)
  • Walter Kirn: Ujjszopó, regény, Atheneum 2000 kiadó, 2001. (Berta Ádámmal)
  • James Frey: Millió apró darabban, regény, Atheneum 2000 kiadó, 2003.
  • Anchee Min: Vörös Azálea (Kína lánya), regény,  Ulpius-Ház, 2007. (Turai Katalinnal)

Színdarabok:

  • Barbara menekülése, Zalaegerszeg, 1994.
  • Budapesti skizo,  RS9 Színház, 1999.
  • Irma kaparása, József Attila Színház, 2003.

Forgatókönyvek:

Zenekarok:

Díjai:

  • Soros írói ösztöndíj, 1996
  • Móricz Zsigmond ösztöndíj, 2000
  • Drámaírói díj, József Attila Színház, 2003.
  • Drámaírói ösztöndíj, Katona József Színház, 2004.

További információk, fotók, zenék találhatók a http://hazaiattila.hu/ honlapon, ahol részletek is olvashatók Hazai Attila műveiből.

Németh Gábor mondta egy Hazai-emlékesten:

Önazonos volt az élete minden fontos pillanatban, ez akár tanítássá is válhat. Kívánni csak azt tudom mindenkinek, hogy minél többször találkozzon ezzel az élettel.

Hazai Attila kötetben még meg nem jelent novelláit tartalmazza A maximalista című könyv, amely a Magvető Kiadó gondozásában jelent meg 2015-ben a Hazai Attila Alapítvány kezdeményezésére. A kötetben a pályakezdéstől az utolsó évekig szerepelnek írások, amelyekből – bármennyire nagy volt is a merítés – egységes irodalmi anyag állt össze.

Ez a könyv sűrítmény, minden benne van, ami Attilát jellemezte – a radikális provokációtól a végtelen rezignáltságig, minden húr megpendül […] Szuverén és sérülékeny karakter volt, ilyenek az írásai is. Nehezen elhelyezhető ez az írói világ az ismert és egyszerűbb kritikai sémák segítségével […] Vannak fiatal szerzők, akiknél mintha meg-megszólalna ez a hang, de nem állítanám, hogy iskolát teremtett, ettől a különös prózától ez talán nem is várható el

mondta Garaczi László a kötetről és Hazai Attiláról 2015 őszén.

A http://hazaiattila.hu/ honlapon is látható, mennyire komplex az életmű, ugyanakkor mennyire egységes az az alkotói attitűd, amely a könyvekből, zenekarokból, festményekből, filmekből, filmszerepekből, klipekből kirajzolódik.

A Magvető kiadó A maximalista című novelláskötetet egy sorozat első darabjának tekinti, és tervei között szerepel Hazai Attila további műveinek megjelentetése – a korábban kiadott, de már nem kapható könyvektől a hagyatékban fellelhető írásokig.

További információk, linkek:

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top