+ Természet

A gyönyörű bátaszéki molyhos tölgy lett Európa legszebb fája

Az évszázadok óta őrködő tölgy szeretetét, tiszteletét bizonyítja, hogy minden évben május 25-én, Orbán napján a környék lakosai szívesen elevenítik fel a hagyományt, amely szerint a tölgy törzsét gazdagon meg kell locsolni borral, hogy a következő évben is bőséges szőlő és bor teremjen a vidéken.

Bátaszék legöregebb fája, a település büszkesége, a Szent Orbán Kápolna melletti molyhos tölgy lett a 2016-os év európai fája.

A Brüsszelben szerdán nyilvánosságra hozott eredmény szerint az idén februárban meghirdetett versenyen a legtöbb, 72 653 szavazatot a bátaszéki fa kapta.

Karmenu Vella környezetpolitikáért felelős uniós biztos a díjátadón videoüzenetben köszöntötte a résztvevőket:

A fák arra emlékeztetnek mindannyiunkat, hogy milyen fontos része életünknek a természet.

Pavel Poc, az Európai Parlament Környezetvédelmi, Közegészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Bizottságának egyik alelnöke:

A fákkal való találkozás számos történetet hoz felszínre, amelyek gyakran legendákká válnak, néha történelmünk részét képezik.

A versenyszervezők reménye szerint Az év európai fája kezdeményezés néhány éven belül páneurópai mozgalommá válik, amely jelentősen és mérhetően fogja erősíteni a helyi közösségeket és a környezettudatos életmódot.

molyhos-2

15 európai ország 15 fája versengett egymással A 2016-os év európai fája címért. Minden versenyben részt vevő fa a környezetükben élő emberek és a növényvilág kapcsolatának jelképei, és egyúttal a természeti örökség fontosságát, illetve a helyi közösségek összefogását mutatják.

Az idei nyertes, az öreg molyhos tölgy a Bátaszék feletti dombon őrködik, vigyáz a településre, hogy történelmi és emberi értékeit meg tudja őrizni az utókornak.

Az évszázadok óta őrködő tölgy szeretetét, tiszteletét bizonyítja, hogy minden évben május 25-én, Orbán napján a környék lakosai szívesen elevenítik fel a hagyományt, amely szerint a tölgy törzsét gazdagon meg kell locsolni borral, hogy a következő évben is bőséges szőlő és bor teremjen a vidéken

– olvasható a verseny magyar nyelvű honlapján.

Az év európai fája díjat idén május 25-én, Orbán napon ünneplik meg Bátaszéken, amikor egy molyhostölgy-csemetét is ültetnek az öreg tölgy mellé, jelezve az utókornak, hogy van folytatása a hagyományoknak.

Idén második helyen végzett a csehországi ezeréves hárs 43 451 szavazattal, harmadik helyezett lett a szlovákiai Bosác körtefája 29 114 vokssal.

 

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top