+ Irodalom

Honnan kapta a nevét Tömörkény István?

tömörkény

Tényleg biliárdozás közben bökött választotta nevét Tömörkény István? Most kiderül, mennyi igaz a jól hangzó legendából.

Tényleg biliárdozás közben bökött választotta nevét Tömörkény István? Most kiderül, mennyi igaz a jól hangzó legendából.

Tömörkény István 1866-ban Steingassnerként látta meg a világot, újságíróként azonban új nevet kellett változtatnia. A Délmagyar újságírója Tömörkényen járt, ahol annak is utánajárt, hogy mennyi igaz abból a legendából, melyik szerint Tömörkény biliárdozás közben bökött a térképre és így kapott új nevet. Tömörkénynek tényleg nem volt sok köze a településhez, de az igazság ennél valamivel prózaibb.

Akkor természetes volt, hogy aki újságírással akar foglalkozni, az magyarosít. Több szóba jöhető nevet is felírtak lapokra, és ő kiválasztott egyet, véletlenszerűen – mondja Lengyel András szegedi irodalomtörténész. Ez illett az íróhoz, aki, mint szállodás, vendéglős gyereke, a véletlennek köszönhette azt is, hogy a ceglédi vasútállomáson született. Apja épp ott volt bérlő.

Bakos András cikket és további érdekességeket itt olvashatsz.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top