+ Irodalom

Mario Vargas Llosa részvényese volt egy offshore-cégnek

Színésznek áll Mario Vargas Llosa

A részvényvásárlás után egy hónappal bejelentették, hogy abban az évben az irodalmi Nobel-díjat Vargas Llosa kapja meg, a részvények ezután új tulajdonosokhoz, két orosz állampolgárhoz kerültek.

A Nobel-díjas perui író, Mario Vargas Llosa egy hónapig volt részvényese egy, a Brit Virgin-szigeteken bejegyzett offshore-cégnek – közölte szerdán az El Confidencial című internetes spanyol lap, amelynek információira az író szerint csak az lehet a magyarázat, hogy a pénzét kezelő egyik befektetési tanácsadó vagy közvetítő a beleegyezése nélkül járt el.

Az online portál szerint, amelynek munkatársai közreműködnek a Mossack Fonseca panamai ügyvédi irodából a Süddeutsche Zeitung című német lapnak kiszivárogtatott 11,5 millió dokumentum feldolgozásában, a régóta Spanyolországban élő író és felesége, Patrícia Llosa neve 2010. szeptemberében tűnt fel a Taloma Services részvénytulajdonosaként. A részvényvásárlást a holland Pan-Invest Management nevű társaság intézte az ügyvédi irodával.

Egy hónappal később bejelentették, hogy abban az évben az irodalmi Nobel-díjat Vargas Llosa kapja meg, a részvények ezután új tulajdonosokhoz, két orosz állampolgárhoz kerültek – írja a lap.

A Mario Vargas Llosát képviselő irodalmi ügynökség által az EFE spanyol hírügynökségnek adott nyilatkozat szerint az írót meglepte a hír, és azt mondta, hogy nem voltak panamai érdekeltségei, nem állt kapcsolatban a Mossack Fonseca ügyvédi irodával és a Taloma Services nevű céggel sem. Úgy véli, a tudta nélkül járhatott el egy befektetési tanácsadó. Hangsúlyozta, hogy mindig eleget tett adókötelezettségének.

Ugyanezt állítja Pilar de Borbón, a jelenlegi spanyol király nagynénje is, aki az iratok szerint 1974 és 2014 között volt elnöke és ügyvezetője a Delantera Financiera S.A. nevű offshore társaságnak.

Spanyolországban az eltitkolt külföldi vagyon után pénzbüntetést kell fizetni, akár a teljes érték 150 százalékát is kiszabhatja az adóhatóság. Százhúszezer eurót meghaladó, be nem vallott vagyon felett pedig büntetőjogi következménnyel kell számolni.

A hatóság már vizsgálja, hogy a kiszivárgott iratokban szereplő személyek eleget tettek-e bevallási kötelezettségüknek.

Napról napra újabb és újabb spanyolországi érintett neve kerül nyilvánosságra, így derült ki, hogy a három legnagyobb spanyol szállodalánc, a Groupo Sol Meliá, a Riu és a Martinón tulajdonosai, és a volt katalán elnök, Jordi Pujol legkisebb fia, Oleguer Pujol is rajta van a listán.

Sajtóinformációk szerint mintegy 1200 spanyol irányítószámmal rendelkező cég neve tűnt fel az iratokban, de ennél még többen lehetnek érintettek.

 

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top