+ Képzőművészet

Bécsbe mennek Bukta Imre és Adorján Attila képei

Bukta Imre

A bécsi Collegium Hungaricumban Bukta Imre képzőművész, a bécsi magyar nagykövetségen Adorján Attila festőművész alkotásaiból nyílik kiállítás szerdán.

A bécsi Collegium Hungaricumban Bukta Imre képzőművész, a bécsi magyar nagykövetségen Adorján Attila festőművész alkotásaiból nyílik kiállítás szerdán.

Bukta Imre Munkácsy-díjas képzőművész grafikáit, festményeit, akciófotóit, objektjeit, installáció- és performansz-dokumentációit és filmjeit mutatják be a magyar kultúrintézetben.

Paksi Endre Lehel kurátor által válogatott művek az akcióművészetet szemléltetik, a szegénység és az önellátás témaköreit járják körbe. A kurátor szerint Bukta Imre alkotásain keresztül a „társadalmi érzékenység, a másik hitének és kultúrájának tisztelete, az együttélés és a megélhetés fenyegetett egyensúlya” mutatkozik meg.

Az 1952-ben született Bukta Imre művészete sok szállal kötődik a vidéken élő, mezőgazdaságban dolgozó emberek életéhez és kultúrájához. Saját műveinek jellemzéseként megalkotta a mezőgazdasági művészet, vagyis az agro art fogalmát, ugyanis a falusi mindennapokból és a társadalom perifériájára szorult emberek életéből merít témát. A kezdetben groteszk és politikus műveit később a melankolikus és empatikus alkotások váltották fel.

A bécsi Collegium Hungaricumban Bukta Imre kiállítása május 6-ig tekinthető meg.

Adorján Attila kortárs magyar festőművész olajfestményeiből nyílik önálló kiállítás a bécsi magyar nagykövetségen. A tárlatot a nagykövetség az Osztrák-Magyar Társasággal és a Galerie Suppan-nal együttműködésben valósította meg. A Balassagyarmaton született művész Gyémánt László festőiskolája után a képzőművészeti egyetemet végezte el, mesterei Veress Sándor és Maurer Dóra voltak.

Adorján Attila: Elmozdulás

Adorján Attila: Elmozdulás

Önálló kiállításainak már számos magyarországi galéria otthont adott, továbbá Bécsben, Salzburgban és Berlinben is láthatók voltak művei. Korábban megkapta többek között a 61. Vásárhelyi Őszi Tárlat kitüntetését, Horváth Endre képzőművészeti díjat, a Strabag festészeti és a Nemzeti Kulturális Alap alkotói díját, az Ezüst Gerely valamint a Képzőművészeti Egyetem Mező pályázatának elismerését is.

Művei megtalálhatók számos osztrák és nemzetközi magángyűjteményben és a Magyar Nemzeti Galériában egyaránt.

 

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top