+ Irodalom

Nem engedik a Vörösmarty térre a Könyvhetet

Márai ÜNNEPI KÖNYVHÉT 2014

Veszélybe kerülhet a 87. Ünnepi Könyvhét megrendezése, mert Fővárosi Önkormányzat illetékes bizottságának képviselői meg kívánják tagadni a Vörösmarty tér használati jogát.

Az Ünnepi Könyvhetet szervező Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének elnöksége 2016. március 18-án megütközve értesült arról, hogy a Fővárosi Önkormányzat illetékes bizottságának képviselői meg kívánják tagadni a Vörösmarty tér használati jogát a 2016. június 9-én kezdődő 87. Ünnepi Könyvhétre

– olvasható a Könyvhét Facebook-oldalán.

Az MMKE közleménye szerint az Önkormányzat alternatívaként a Múzeumkert és a Pollack Mihály tér együttesét ajánlotta fel a rendezvény helyszínéül.  Ez a helyszín ugyanakkor legfeljebb is csak az idei évre lenne alter­natíva, mert a kormány 2015 novemberében döntött a Nemzeti Múzeum kertjének régészeti feltárással együtt járó felújításáról.

A tervezett döntés ellen közel 100 tagcégünk nevében, a magyar könyvszakma nagy részét tömörítő, képviselő szervezetként a leghatározottabban tiltakozunk. A Vörösmarty tér az 1929 óta – egyetlen alkalom kivételével – minden évben megrendezett, 87 éves tradícióval rendel­ke­ző, az ország 80 településén, s a határokon túli magyarlakta városokban megszervezésre kerülő, Magyar Örökség-díjjal elismert Ünnepi Könyvhét újabb kori történetének közkedvelt, bejáratott, ikonikus, központi helyszíne, ahová évről évre több tízezer olvasó látogat ki, hogy válogasson a kiadók újdonságai közt, dedikáltassa azokat kedvenc szerzőjével, meghallgassa a színpadon zajló könyvbemutatókat, beszélgetéseket, gyerekmű­sorokat, koncerteket.

Szeretnénk nyomatékkal felhívni a döntéshozók figyelmét arra, hogy a Vörösmarty tér – s a térbe torkolló utcák tér felőli szakasza – tehát nem csupán egy helyszín a sok közül, hanem évtizedek óta a könyvhét budapesti központi rendezvényeinek a helyszíne, ezáltal Budapest kulturális életének szimbolikus tere. A helyszín előzmények nélküli, indokolatlan, váratlan megváltozta­tása – alig több mint két hónappal a rendezvény megnyitása előtt – beláthatatlan károkat okozna, súlyos következményekkel járna az üzleti tervüket jórészt a könyvhétre fókuszáló, a téren pavilont bérlő könyvkiadók és a megszokott nyár eleji kulturális programjának helyszínét elveszítő budapesti olvasóközönség számára egyaránt. De veszteség érné a fővárost is, hisz Budapest evvel a döntéssel a város kulturális életének egyik tradicionális, emblematikus, évről évre tízezrek által legitimált színhelyét számolná fel.

– írja közleményben az MKKE.

2 hozzászólás

2 Comments

  1. Elemer Lo szerint:

    Ezek az önkormányzati képviselők már akkor korruptak voltak, amikor még ingyen csinálták. Biztos valami vásározónak kell azon a héten a Vörösmarty tér és környéke, és ő zsebből fizet (nekik, nem az önkormányzatnak). Én kérek elnézést a sok kis buzi harácsoló barom helyett a könyvhét szervezőitől…

  2. László Baráth szerint:

    A csodálkozáson kívül tesz bárki is valamit?

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top