+ Irodalom

Mintha szappanoperát írt volna a halálról, a drogról és az orgiákról

Fernanda Torres VÉG

Úgy tartják a halálunk előtti pillanatokban leperegnek előttünk életünk főbb eseményei. Ezt a sors-összegzést mesélik el egyes szám első személyben a könyv szereplői, az öt barát, akik elégedetlenül, öregen és betegen halnak meg.

A brazil szappanoperák ócska díszlete, rosszul bevilágított mesterséges műteremfényben tündöklő, erősen sminkelt nők, félig nyitott hawaii inget és aranyláncot viselő elhízott vén kéjencek: valahogy így jelentek meg lelki szemeim előtt, a rosszul szabott, nyolcvanas évekbeli ruháikban Fernanda Torres Arany Pálma-díjas színésznő első regényének szereplői. A könyv címe nemes egyszerűséggel: VÉG.

Mondhatnám úgy is, szappanopera a halálról, avagy modern riói népmese átlagos középosztálybeliekről: a Copacabana strandján – a lecsúszott suhancok, prostik és stricik, valamint a szappanoperák világából megismert kőgazdag földbirtokosok között – végignyúló társadalmi rétegről, akiket öt barát sorsán keresztül mutat be Torres.
Úgy tartják a halálunk előtti pillanatokban leperegnek előttünk életünk főbb eseményei. Ezt a sors-összegzést mesélik el egyes szám első személyben a könyv szereplői, az öt barát, akik elégedetlenül, öregen és betegen halnak meg. Megismerjük Álvaro a magányos, elvált impotens férfi életét, Sílvio a drogos, szexfüggő, lecsúszott nagypapakorú hippi, a rossz apa és rossz férj ballépéseit, Ribeiro a viagrát szedő liliomtipró sorsát, aki kisportolt ötvenesként szűz lányokat ront meg a riói strand homokján, Neto a mulatt hűséges férj, minta apa és mintapolgár szorongásokkal teli hétköznapjait, valamint Ciro, mind közül a legnagyobb Don Juan házasságának történetét, akit még halálos ágyán is kielégít az őt ápoló kórházi nővér.

Kísérteteik, az egykor szenvedéllyel szeretett, aztán megcsalt, esetenként megerőszakolt asszonyaik végig ott lebegnek mellettük, olykor lányaik és fiaik is felbukkannak egy-egy epizód erejéig. Utóbbiak egyes szám harmadik személyben íródtak, így elbeszéléseik jóval hitelesebbeknek tűnnek, üdítő színfoltok a trágárságot sem nélkülöző férfi-monológok között. Végül a történeteket a gyászszertartásokat bonyolító pap figurája foglalja össze egy laza keretbe.

A híres szülők gyermekeként – édesanyja az egyetlen brazil színésznő, akit Oscarra jelöltek, Fernanda Montenegro, édesapja pedig a rendező-színész apa, Fernando Torres – ismertté vált színésznő még ma is Brazília ünnepelt sztárja, telenovellákban, mozifilmekben, és színházban is szerepel. Első forgatókönyvét a Redentort 2004-ben írta testvérével, Cláudio Torres-szel. A VÉG 2013-ban jelent meg Brazíliában, zajos sikert aratva rajongói körében.

Fernanda Torres: VÉG, Libri, 228 oldal, 3499 forint, itt 2799 forint

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top